Narodowy Instytut Fryderyka Chopina ma już 20 lat

02.02.2021, 15:33aktualizacja: 02.02.2021, 15:38

Narodowy Instytut Fryderyka Chopina został utworzony 20 lat temu na mocy „Ustawy o ochronie dziedzictwa Fryderyka Chopina” z 3 lutego 2001 roku.

Od samego początku celem działania Instytutu było otoczenie opieką spuścizny Fryderyka Chopina i wartości z nią związanych. Bogata i wielowątkowa działalność NIFC na przestrzeni dwóch dekad obejmuje m.in. organizację szesnastu edycji festiwalu „Chopin i jego Europa”, dzięki którym Warszawę odwiedziły dziesiątki wybitnych artystów. Wielu z nich - tak jak Marthę Argerich, nieżyjącego już Fransa Brüggena czy Fabio Biondiego - połączyła z festiwalem głęboka i serdeczna przyjaźń, która zaowocowała wieloma wyjątkowymi wydarzeniami. Kładąc nacisk na dialog pomiędzy instrumentami współczesnymi a instrumentami z czasów Fryderyka Chopina, festiwal „Chopin i jego Europa” uczynił Warszawę jednym ze światowych centrów wykonawstwa historycznie poinformowanego.

W ramach prowadzonego przez NIFC wydawnictwa opublikowanych zostało 165 płyt w 11 seriach. Działalność fonograficzna Instytutu skoncentrowana jest na twórczości Fryderyka Chopina, ale się do niej nie ogranicza. Wydawane przez NIFC płyty pozwalają nie tylko poznać estetyczne konteksty dla dzieł Chopina, ale i zdecydowanie zwiększają powszechny dostęp do muzyki polskiej, w tym do dzieł kompozytorów niesłusznie dziś zapomnianych. Odrębny wątek stanowi prezentowanie spuścizny operowej Stanisława Moniuszki na instrumentach historycznych. Płyty Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina są doceniane przez krytykę na całym świecie i otrzymały wiele prestiżowych nagród i wyróżnień.

Pierwsza dekada działalności NIFC w znacznej mierze podporządkowana była przygotowaniom do wielkiego jubileuszu 200. rocznicy urodzin Fryderyka Chopina w roku 2010. Obchody miały wymiar globalny i spotkały się z ogromnym rezonansem na całym świecie.

W 2010 roku otwarte zostało Muzeum Fryderyka Chopina w Warszawie, jedno z najnowocześniejszych i najchętniej odwiedzanych muzeów biograficznych. Muzeum, które posiada największą na świecie kolekcję chopinianów, gościło już ponad milion osób. Istotną część działalności Muzeum Fryderyka Chopina stanowi realizacja programów edukacyjnych, przede wszystkim adresowanych do najmłodszych. NIFC sprawuje też opiekę nad oddziałem Muzeum, jakim jest Dom Urodzenia Fryderyka Chopina w Żelazowej Woli wraz z otaczającym go zabytkowym parkiem, który - po udanej rewitalizacji - zaliczany jest do najwspanialszych atrakcji turystycznych w Polsce.

Od 2010 roku NIFC odpowiada za organizację Międzynarodowego Konkursu Pianistycznego im. Fryderyka Chopina. Konkurs - m.in. dzięki zmianom w regulaminie i nowatorskiemu wykorzystaniu mediów społecznościowych - stał się nie tylko jednym z najpopularniejszych w skali globalnej wydarzeń w dziedzinie muzyki klasycznej, ale zyskał też opinię najbardziej uczciwego i transparentnego konkursu muzycznego na świecie. W 2018 Instytut poszerzył swoje konkursowe portfolio o kolejne istotne wydarzenie - Międzynarodowy Konkurs Chopinowski na Instrumentach Historycznych.

Od samego początku nader istotne dla NIFC są prace realizowane przez dział ds. nauki i wydawnictw. Na działalność wydawniczą w ciągu 20-lat historii Instytutu składa się ponad 220 tytułów. Należą do nich przede wszystkim publikacje wydawane drukiem, w tym książkowe, ekskluzywne wydawnictwa faksymilowe, ale także ebooki, audiobooki, aplikacje mobilne oraz czasopisma naukowe drukowane i dostępne online.

Działalność Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina wykracza poza najszerzej nawet rozumianą dziedzinę chopinologii i obejmuje także wiele innych istotnych aspektów kultury muzycznej w Polsce.

W planach Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina na najbliższe lata jest wiele ważnych przedsięwzięć, w tym budowa Międzynarodowego Centrum Muzyki w Żelazowej Woli, przygotowanie kolejnych edycji Konkursu Chopinowskiego oraz dalsze prace związane ze skutecznym wykorzystywaniem najnowszych technologii w propagowaniu muzyki klasycznej.

W ramach obchodów swoich 20. urodzin Narodowy Instytut Fryderyka Chopina przygotował wiele niespodzianek dla osób odwiedzających Muzeum Fryderyka Chopina w dniu 3 lutego. Na kanale Youtube Instytutu Chopina: www.youtube.com/ChopinInstitute obejrzeć będzie można koncert , a także przygotowaną z myślą o jubileuszu wspomnieniową rozmowę pierwszego dyrektora NIFC Grzegorza Michalskiego z jego obecnym szefem, dr Arturem Szklenerem.

Źródło informacji: NIFC

Data publikacji 02.02.2021, 15:33