Polityka i społeczeństwo

MRPiT: Premier Gowin o otwarciu hoteli: odmrażamy gospodarkę odpowiedzialnie i stopniowo (komunikat)

05.02.2021, 14:02aktualizacja: 05.02.2021, 14:03

- Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii informuje:

To przykład odpowiedzialnego, stopniowego, roztropnego odmrażania gospodarki – powiedział wicepremier, minister rozwoju, pracy i technologii Jarosław Gowin, komentując decyzję rządu o otwarciu od 12 lutego hoteli, kin, teatrów oraz stoków narciarskich. Wicepremier zapowiedział, że wobec przedsiębiorców, którzy nadal są objęci obostrzeniami, będą kontynuowane wszelkie formy pomocy.

Minister wraz z premierem Mateuszem Morawieckim, wicepremierem Piotrem Glińskim oraz ministrem zdrowia Adamem Niedzielskim przedstawili w piątek kolejne kroki w znoszeniu obostrzeń pandemicznych w gospodarce.

- Jedyna rozsądna strategia to strategia krok po kroku – wyjaśnił premier Morawiecki stopniowe odmrażanie gospodarki.

- Jeżeli zachowamy dyscyplinę i utrzymamy ten dwutygodniowy rytm stopniowego otwierania gospodarki, to myślę, że są przed nami dalsze etapy – powiedział.

- Wszyscy pragniemy tego samego, aby życie wróciło na normalne tory, ale jeszcze musimy przez kilka, kilkanaście tygodni wytrzymać ten trudu okres restrykcji i ograniczeń, aby nasze życie gospodarce i społeczne wróciło na normalne tory – stwierdził szef rządu.

- Rozwiązania zaproponowane przez premiera Mateusz Morawieckiego to przykład odpowiedzialnego, stopniowego, roztropnego odmrażania gospodarki – powiedział wicepremier Jarosław Gowin.

Minister rozwoju, pracy i technologii podkreślił, że nawet przed dzisiejszą decyzją o kolejnych krokach w znoszeniu obostrzeń pandemicznych, Polska na tle innych państw europejskich ma najmniejsze restrykcje jeżeli chodzi o działalność gospodarczą.

Podkreślił, że decyzja o otwarciu hoteli, teatrów, kin i stoków została podjęta w wyniku dialogu prowadzonego przez rząd ze środowiskami biznesowymi, także pod auspicjami prezydenta Andrzeja Dudy podczas spotkania z Radą Przedsiębiorczości.

- Wypracowaliśmy bardzo szczegółowe i mam nadzieję, że bardzo skrupulatnie realizowane reżimy sanitarne odpowiednie dla każdej branży – podkreślił wicepremier.

Jarosław Gowin zwrócił się do branż nadal objętych obostrzeniami: Przedstawicieli tych branż proszę o cierpliwość, jesteśmy w stałym kontakcie i będziemy w stałym dialogu ze światem biznesu i reprezentantami pracowników – powiedział.

- Wobec branż nadal objętych obostrzeniami wszelkie formy pomocy nadal będą kontynuowane, tak długo, jak długo te obostrzenia będą obowiązywać – zapowiedział wicepremier.

Podkreślił, że rząd i polskie społeczeństwo zdobyły się na ogromny wysiłek "praktycznej solidarności" w stosunku do polskich przedsiębiorców.

W ramach tarcz pomocowych skierowano do polskich firm już przeszło 182 mld zł – poinformował. W ciągu trzech tygodni z tarczy finansowej PFR 2.0 pomoc trafiła do łącznie 31 tys. 200 firm.

Wicepremier poinformował, że skala pomocy wyniesie ok. 10 proc. PKB i tak rekordowe wysokie wsparcie plasuje Polskę w pierwszej trójce państw Unii Europejskiej przeznaczających na pomoc dla przedsiębiorców najwięcej środków.

Od 12 lutego otwarte hotele, kina, teatry i stoki narciarskie

Zgodnie z decyzją rządu od 12 lutego zostaną otwarte, warunkowo na dwa tygodnie:

-hotele, miejsca noclegowe – z zachowaniem wymogu 50 proc. obłożenia miejsc,-kina, teatry, opery, filharmonie – 50 proc. dostępnych miejsc, -stoki narciarskie, -boiska sportowe zewnętrzne, -korty, -baseny.

kom/ aop/

Data publikacji 05.02.2021, 14:02