Gowin: eksport jednym z kluczowych czynników wspierających wzrost gospodarczy

15.02.2021, 18:14aktualizacja: 15.02.2021, 18:16

Kontenery
Polski eksport jest jednym z kluczowych czynników wspierających wzrost gospodarczy - ocenia wicepremier, szef MRPiT Jarosław Gowin. Wiceminister Robert Tomanek spodziewa się, że w 2021 r. dynamika eksportu będzie wyższa od wzrostu PKB.

GUS podał w poniedziałek, że nadwyżka w obrotach towarowych handlu zagranicznego po 2020 r. wyniosła 12 mld euro. Wartość eksportu spadła w tym czasie o 0,3 proc., a importu o 4,8 proc.

Ministerstwo rozwoju, pracy i technologii zwraca uwagę w komentarzu do tych danych, że Polska zanotowała 10-krotny wzrost wymiany towarowej w handlu zagranicznym w 2020 r. - wg wstępnych danych GUS nastąpił wzrost salda z 5,1 mld zł w 2019 r. do 53,7 mld zł. Podkreślono, że to jeden z najlepszych wyników w całej UE. Dodano, że w ubiegłym roku, pomimo pandemii, eksport z Polski (liczony w złotych - PAP) wzrósł o 2,8 proc. r/r osiągając wartość 1 bilion 51,9 mld zł, eksport wyrażony w euro wyniósł 237,5 mld euro.

"Polski eksport jest jednym z kluczowych czynników wspierających wzrost gospodarczy" - mówił, cytowany w komunikacie, wicepremier, minister rozwoju pracy i technologii Jarosław Gowin.

Wiceminister Robert Tomanek oczekuje w 2021 r. przyspieszenia naszych obrotów towarowych, w tym większego po stronie eksportu, co jednocześnie zaowocuje dalszym wzrostem dodatniego salda obrotów. "Spodziewamy się, że dynamika eksportu towarów będzie wyraźnie przewyższać dynamikę PKB" - zaznaczył Tomanek.

MRPiT ocenia, że COVID-19 nie zatrzymał polskich eksporterów. Pomimo dużej skali zaburzeń w gospodarce światowej radzili sobie oni wyjątkowo dobrze, a często lepiej niż nasi partnerzy handlowi. W tym samym czasie najwięksi unijni eksporterzy zanotowali dużo głębsze spadki np. Niemcy – 9 proc., Holandia – 7 proc., Francja – 16 proc., Włochy – 10 proc., Hiszpania – 10 proc., Belgia – 8 proc. (PAP)

mmu/ amac/

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE