Siarka: Polska wypełnia wyrok TSUE ws. gospodarowania w Puszczy Białowieskiej

19.02.2021, 18:11aktualizacja: 19.02.2021, 18:12

Edward Siarka
Polska wypełnia wyrok Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w zakresie gospodarowania na terenach Puszczy Białowieskiej – oświadczył w Katowicach wiceminister klimatu i środowiska, pełnomocnik rządu ds. leśnictwa i łowiectwa Edward Siarka.

Komisja Europejska wezwała w czwartek Polskę do wykonania wyroku Trybunału Sprawiedliwości UE (TSUE) w sprawie ochrony przyrody w Puszczy Białowieskiej. Chodzi o dyrektywę siedliskową i ptasią. Według Komisji nasz kraj nie zastosował się w pełni do orzeczenia. KE zwraca szczególnie uwagę na brak uchylenia aneksu do planu zagospodarowania dla Nadleśnictwa Białowieża, wprowadzonego w 2016 r., który ma być niezgodny ze wspomnianymi dyrektywami.

W związku z tym Komisja wezwała do "usunięcia uchybienia i podjęcie wszelkich niezbędnych środków w celu zaradzenia tej sytuacji". Polska ma dwa miesiące na ustosunkowanie się do zastrzeżeń zgłoszonych przez Komisję. W przeciwnym razie KE może skierować sprawę z powrotem do TSUE, wraz z proponowanymi sankcjami finansowymi.

Wiceminister Edward Siarka podczas konferencji prasowej zapowiedział, że w ciągu 2 tygodni podpisze niezbędne dokumenty.

"Chcę wyraźnie przekazać i powiedzieć: Polska wypełnia wyrok Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w zakresie gospodarowania na terenach Puszczy Białowieskiej" – oświadczył.

"Obecne problemy, które się pojawiły, związane z ponownym wezwaniem, postawieniem Polski przed Trybunałem, wiążą się z tym, że Komisja Europejska podnosi, iż aneksy dla 3 nadleśnictw Białowieży, które zostały przygotowane jeszcze w 2019 r. - a obowiązujący aneks jest z 2016 r. (...) - że Polska nie do końca upewniła się, że wprowadzenie tego aneksu nie będzie wpływało na integralność całości Puszczy Białowieskiej" - tłumaczył pełnomocnik rządu ds. leśnictwa i łowiectwa. (PAP)

lun/ skr/

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE