Polityka i społeczeństwo

Produkcje MKiDN nagrodzone na Festiwalu "Pamięć i Tożsamość" (komunikat)

02.03.2021, 10:57aktualizacja: 02.03.2021, 10:59

- MKDNiS infromuje:

Zrealizowane dzięki wsparciu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego koncert "Anioły grudnia – koncert z okazji 50-lecia grudnia 1970", spektakl "Dziady" Teatru Wierszalin oraz niezwykły film dokumentalny "Wojna światów" zostały nagrodzone podczas gali I Festiwalu Kultury Narodowej "Pamięć i Tożsamość".

Nagrodzony w kategorii "Widowisko" koncert "Anioły grudnia…" odbył się w 50. rocznicę wydarzeń roku 1970. Organizowały go Narodowe Centrum Kultury wraz z gdańskim Oddziałem Telewizji Polskiej. W specjalnie zaaranżowanych utworach polskich twórców i nowych kompozycjach wystąpiły m.in. Anna Rusowicz, Natalia Niemen, Aleksandra Orłowska, Adam Nowak, Tomson i Baron, Grubson, Marcin Wasilewski, Sławomir Jaskułke, Joanna Duda, Michał Kowalonek, Piotr Cugowski, Natalia Sikora, Dorota Miśkiewicz, Stanisław Soyka, L.U.C., Damian Ukeje oraz Maciej Balcar. Pokazanie osobistych dramatów bohaterów i świadków tego czasu, historii zwykłych ludzi, jak również artystyczna wizja koncertu pozwolą stworzyć ponadpokoleniowy przekaz dla współczesnych. Pokazanie osobistych dramatów bohaterów i świadków tego czasu, historii zwykłych ludzi, jak również artystyczna wizja koncertu pozwoliły stworzyć ponadpokoleniowy przekaz dla współczesnych.

Zaprezentowany przez TVP Kultura dyptyk mickiewiczowski współprowadzonego przez MKiDN Teatru Wierszalin "Dziady. Noc pierwsza" i "Dziady. Noc druga" to psychologiczna, emocjonująca konfrontacja serca i rozumu dwóch bohaterów – romantyka Gustawa i racjonalnego Księdza. Interpretacja dramatu wystawionego na deskach Teatru Wierszalin została zrealizowana zgodnie z antyczną zasadą trzech jedności - miejsca, czasu i akcji. Inscenizacja ma jednak współczesny i aktualny charakter.

Nagroda w kategorii "Rekonstrukcja" trafiła do Mirosława Borka i Krzysztofa Talczewskiego, twórców niezwykłego dokumentu "Wojna światów". W filmie, współfinansowanym przez Filmotekę Narodową – Instytut Audiowizualny, wykorzystano zrekonstruowane oraz pokolorowane materiały archiwalne z archiwów z całego świata - oryginalne i nieznane dotychczas unikalne filmy archiwalne, zdjęcia, rozkazy, zapisy rozszyfrowanych tajnych raportów, pamiętniki i nagrania radiowe. Można w nim usłyszeć relacje uczestników i świadków wydarzeń m.in. gen. Rudolfa Dreszera, gen. Józefa Hallera, Kornela Krzeczunowicza, gen. Kazimierza Sosnkowskiego i Wandy Pełczyńskiej.

Festiwal Kultury Narodowej "Pamięć i Tożsamość" odbył się w tym roku po raz pierwszy. To inicjatywa, która ma na celu budowanie i wzmacnianie poczucia tożsamości narodowej Polaków, promowanie na antenach Telewizji Polskiej i w serwisie TVP VOD treści tożsamościowych wyprodukowanych lub koprodukowanych przez nadawcę publicznego. Nazwa wydarzenia nawiązuje do tytułu ostatniej książki-wywiadu papieża Polaka św. Jana Pawła II, której tematem jest człowiek – świadek wydarzeń XX wieku, poszukujący tożsamości w spotkaniu z Bogiem i znaczenia słów "Ojczyzna", "Naród", "Europa".

kom/ ksi/

Data publikacji 02.03.2021, 10:57