Maląg: na ratowanie miejsc pracy przeznaczyliśmy ponad 192 mld zł

02.03.2021, 14:50aktualizacja: 02.03.2021, 14:51

Marlena Maląg
Ponad 192 mld zł z tarczy antykryzysowej i tarczy finansowej trafiło na ratowanie miejsc pracy, na ratowanie polskiej gospodarki – wskazała we wtorek w Żyrardowie (woj. mazowieckie) minister rodziny i polityki społecznej Marlena Maląg.

Szefowa MRiPS na konferencji prasowej w kompleksie Aqua Żyrardów przypomniała, że blisko rok temu prezydent Andrzej Duda podpisał w tym miejscu ustawę w sprawie trzynastej emerytury. Podkreśliła, że w tym roku seniorzy po raz trzeci otrzymają to świadczenie.

Maląg zwróciła uwagę, że ostatni rok wiele zmienił za sprawą epidemii. "Wytyczne, które przed rządem postawił pan premier Mateusz Morawiecki, to z jednej strony zdrowie i życie Polaków, a z drugiej – ratowanie miejsc pracy. Te działania są cały czas kontynuowane" – powiedziała minister.

Dodała, że "rząd skutecznie walczy z epidemią". "Ponad 192 mld zł z tarczy antykryzysowej i tarczy finansowej trafiło na ratowanie miejsc pracy, na ratowanie polskiej gospodarki" – wskazała.

Przywołała także dane za rok 2020, z których wynika, że PKB spadł o 2,8 proc., gdzie średnia w UE wynosi 7,4 proc.

"Środki pomocowe przewidziane dla branż dotkniętych pandemią stanowią ponad 9,4 proc. naszego PKB. To plasuje nas wśród państw Unii Europejskiej na podium" – podkreśliła minister.

Maląg wyliczała także wsparcie skierowane do seniorów. Wymieniła m.in. Solidarnościowy Korpus Wsparcie Seniorów.

"Na ten cel zostało przeznaczonych 150 mln zł. W to przedsięwzięcie włączyło się ponad 13 tys. wolontariuszy i ponad 300 organizacji młodzieżowych" – przekazała.

Minister zaznaczyła, że mimo pandemii realizowane są duże inwestycje na szczeblu rządowym i samorządowym. (PAP)

Autorki: Karolina Kropiwiec, Olga Zakolska

kkr/ ozk/ joz/