Polityka i społeczeństwo

MRiPS: Chronimy życie i zdrowie Polaków – przedstawiciele rządu i samorządu, ramię w ramię (komunikat)

02.03.2021, 16:15aktualizacja: 02.03.2021, 16:16

Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej informuje:

Już ponad 192 mld zł skierowaliśmy na przeciwdziałanie skutkom pandemii. Tylko dobrze zarządzane państwo w przypadku niespodziewanego kryzysu może wdrożyć tak duże środki pomocowe – podkreśliła minister Marlena Maląg podczas konferencji w Żyrardowie.

Minister przypomniała podjęte dotychczas działania. Jednym z nich było powołanie Solidarnościowego Korpusu Wsparcia Seniorów. – Żyrardów jest jednym z samorządów, który aktywnie włączył się w tę akcję. Rząd wsparł jego działalność kwotą ponad 150 mln złotych oraz organizując sieć systemowego wsparcia. W ramach Korpusu, na bezpłatny numer infolinii 22 505 11 11 trafiło dotąd ponad 20 tysięcy zgłoszeń z prośbą o pomoc, a tę nadal niesie ponad 13 tysięcy wolontariuszy i ponad 300 organizacji młodzieżowych.

Zaznaczyła także, że - zarówno zakres wsparcia jak i skala przeznaczonych na ten cel nakładów jest rekordowa w skali całej Unii Europejskiej. Środki finansowe, wynoszące ponad 9,4 proc. PKB, oraz zainicjowane programy przyniosły pozytywne efekty. Wskaźnik PKB Polski zanotował spadek o 2,8 proc., czyli znacznie mniej niż w Unii Europejskiej, gdzie PKB obniżyło się w zeszłym roku średnio o 7,4 proc.

– Działanie rządu zmierzają do tego, byśmy byli gotowi na płynne wychodzenie z kryzysu – podkreśliła minister Maląg. – Mamy przed sobą cały czas dwa cele: ratowanie życia i zdrowia Polaków oraz troskę o miejsca pracy. Z całej puli środków przekazanych w ramach narzędzi pomocowych, ponad 36 mld zł trafiło dotąd do firm znajdujących się na terenie województwa mazowieckiego, w tym także do Żyrardowa. Konferencja odbyła się właśnie w jednej z firm na tym terenie – AQUA ŻYRARDÓW, to spółka gminna, która otrzymała rządową pomoc w wysokości ponad 900 tys. zł.

– Jak pokazuje czas, inwestycja w Polskę i w Polaków ma wysoką stopę zwrotu. I te inwestycje będą kontynuowane – mówiła minister Maląg, przypominając, że w trakcie lipcowego szczytu Rady Europejskiej Premier Mateusz Morawiecki wywalczył największe w historii Unii Europejskiej środki dla Polski – blisko 770 mld zł.

Plany wydatkowania środków z poszczególnych unijnych instrumentów – Funduszu Odbudowy, funduszy polityki spójności na lata 2021-2027 oraz Funduszu Sprawiedliwej Transformacji – są tak tworzone, by wzajemnie się uzupełniając przyniosły, jak największe korzyści dla gospodarki.

Minister przypomniała, że obecnie są prowadzone konsultacje społeczne Krajowego Planu Odbudowy. Dotyczą one inwestowania środków z Funduszu Odbudowy, czyli 23,9 mld euro (108 mld zł) bezzwrotnych dotacji.

kom/ ozk/ mhr/

Data publikacji 02.03.2021, 16:15