Polityka i społeczeństwo

Powiat Pilski: Nowy dyrektor do spraw lecznictwa w szpitalu w Pile zapowiada duże zmiany

10.03.2021, 18:25aktualizacja: 11.03.2021, 17:11

Fot. Dr n. med. Łukasz Łuczewski, nowym zastępcą dyrektora ds. lecznictwa
Dr n. med. Łukasz Łuczewski został nowym zastępcą dyrektora Szpitala Specjalistycznego w Pile ds. lecznictwa. Jego głównym zadaniem będzie wzrost poziomu jakości leczenia i opieki nad pacjentem, w tym zwiększenie specjalistycznych procedur medycznych oraz zacieśnienie współpracy pilskiego szpitala z Wielkopolskim Centrum Onkologii w Poznaniu.

Zmiana na stanowisku zastępcy dyrektora szpitala ds. lecznictwa miała miejsce 1 marca. Dr n. med. Łukasz Łuczewski specjalizuje się w otolaryngologii. Ukończył Wydział Lekarski Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. W latach 2010-2019 pracował w Katedrze i Klinice Chirurgii Głowy, Szyi i Onkologii Laryngologicznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu i Wielkopolskim Centrum Onkologii. Od 2019 r. - jako starszy asystent w Klinice Otolaryngologii i Onkologii Laryngologicznej w Szpitalu Klinicznym im. Heliodora Święcickiego w Poznaniu.
Specjalizuje się  w diagnostyce i leczeniu (chirurgia) nowotworów głowy i szyi, leczenie chorób krtani, gardła, szyi, uszu i nosa, ultrasonografii głowy i szyi.

- Pan doktor jest wysokiej klasy fachowcem, bardzo dobrze wykształconym z bogatym doświadczeniem zawodowym. To osoba, która moim zdaniem ma duże szanse usprawnić zarządzanie stroną medyczną szpitala i nadać mu nowy wymiar z najważniejszym przesłaniem „po pierwsze- pacjent” – mówi Eligiusz Komarowski, starosta pilski.

- Doktor Łukasz Łuczewski będzie zarządzał pionem lecznictwa i pod tym względem oczekuję daleko idących zmian jakościowych, zarówno jeśli chodzi o podejście do pacjenta, jak i zwiększenia liczby wykonywanych w szpitalu specjalistycznych procedur medycznych. Drugim zadaniem będzie rozszerzenie współpracy z Wielkopolskim Centrum Onkologii, zgodnie z przyjętym założeniem, aby pilski szpital przekształcić w szpital onkologiczny z pełnym zakresem wykonywanych procedur medycznych, w konfiguracji z WCO w Poznaniu – wyjaśnia Wojciech Szafrański, dyrektor Szpitala Specjalistycznego w Pile.
Dyrektor zapowiedział, że wkrótce dr Łukasz Łuczewski pokieruje również Oddziałem Otolaryngologicznym w szpitalu.

- Swoje 10-letnie doświadczenie medyczne i organizacyjne w Wielkopolskim Centrum Onkologii w Poznaniu zamierzam wykorzystać w pilskim szpitalu. Chciałbym, aby moje działania dały dobry efekt dla pacjentów z całej Północnej Wielkopolski, a także północnej Polski od Szczecina, Koszalina po Bydgoszcz. Szpital  Specjalistyczny w Pile świadczy kompleksową opieką od noworodków po osoby najstarsze i ma duży potencjał. Będziemy działać tak, by ta opieka była na jak najlepszym poziomie i do tego mogę się zobowiązać – zapewnia dr Łukasz Łuczewski.

To kolejne już zmiany kadrowe w pilskiej lecznicy, jak podkreśla dyrektor szpitala „pokoleniowe”.
W ubiegłym roku ordynatorem Oddziału Ginekologiczno-Położniczego został Jarosław Politowski, który wcześniej był Kierownikiem Oddziału Ginekologii i Położnictwa w Szpitalu Powiatowym w Trzciance, który w rankingu Fundacji Rodzić po ludzku zdobył I miejsce w Wielkopolsce. Na oddziale w Pile nowy ordynator wznowił już pełny zakres operacji ginekologicznych, wykonywane są także operacje onkologiczne i uroginekologiczne.

Od października Oddziałem Okulistycznym zarządza Monika Futyma, specjalista w dziedzinie okulistyki, z praktyką w renomowanych klinikach w Bydgoszczy, która od 2012 pracowała na tym oddziale. Nowa ordynator dąży przede wszystkim do zwiększenia liczby i dostępności zabiegów m.in. zaćmy i wyposażenia oddziału w nowoczesną aparaturę medyczną.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 10.03.2021, 18:25