Nauka i technologie

Informacja i komunikacja najwyżej opłacaną częścią polskiej gospodarki

11.03.2021, 11:07aktualizacja: 11.03.2021, 11:09

klawiatura komputera
Pracownicy sektora informacyjno-telekomunikacyjnego (ICT) zarabiają najwięcej w polskiej gospodarce; są też najbliżej branżowej średniej płacy unijnej - podaje w czwartek Polski Instytut Ekonomiczny.

Przeciętne wynagrodzenie w tej części naszej gospodarki jest tylko o 15 proc. niższe UE.

Analitycy PIE zwrócili uwagę, że "Informacja i komunikacja" (ICT) jest najwyżej opłacaną częścią gospodarki nie tylko w Polsce. "W 2018 r. była liderem płacowym aż w 12 krajach UE-27, a znalazła się na 2. pozycji w kolejnych czterech" - czytamy w najnowszym wydaniu "Tygodnika Gospodarczego PIE".

Na szczeblu europejskim drugą sekcją oferującą najlepsze wynagrodzenia jest "Działalność finansowa i ubezpieczeniowa". Z kolei najniższe przeciętne wynagrodzenie zanotowano w "Zakwaterowaniu i gastronomii", które są najniżej opłacane w 23 krajach UE-27 - podali analitycy, powołując się na dane Eurostatu.

Według badania struktury wynagrodzeń z 2018 r. w przypadku pracowników ICT średnie wynagrodzenie brutto wyniosło 8,9 tys. zł. "To o prawie 40 proc. więcej niż średnie wynagrodzenie w całej gospodarce" - zaznaczyli analitycy PIE.

Relatywnie wysokie płace w tym sektorze wynikają m.in. z wysokiej wartości wytwarzanych dóbr i usług, wymaganych wysokich i specjalistycznych kompetencji oraz niedoboru pracowników. "Istotna jest też znacząca internacjonalizacja tego sektora – dzięki temu nawet pracownicy z uboższych państw mogą osiągać wynagrodzenia zbliżone do poziomu najwyżej rozwiniętych gospodarek" - podsumowali analitycy. (PAP)

maja/ mk/

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE