Legnica: Przebudowa sali gimnastycznej dla ZPS

16.03.2021, 19:47aktualizacja: 16.03.2021, 19:49

Fot. UM Legnica
Trwa ostatni etap przebudowy budynku byłej szkoły przy ul. Mazowieckiej 3 na potrzeby Zespołu Placówek Specjalnych. W ramach tej inwestycji przebudowywana jest sala gimnastyczna wraz z zapleczem.

Co już zrobiono? Zakończono wszystkie prace rozbiórkowe- wyburzeniowe, wymieniono instalacje  sanitarne i stolarkę okienną. Kontynuowana jest wymiany instalacji co’'. Rozpoczęto wylewki pod posadzki. Prowadzone są prace termomodernizacyjne budynku.

Roboty wykonuje legnicka firma Maxkol  złożyła najkorzystniejszą ofertę i wygrała przetarg na wybór wykonawcy etapu V – adaptacji na potrzeby Zespołu Placówek Specjalnych sali gimnastycznej.

Przypomnijmy poprzednie etapy

Etap IV. W tym roku przebudowany został i przekazany użytkownikowi segment D oraz łącznik do sali gimnastycznej.  Zakres prac obejmował m.in.: zagospodarowanie terenu, roboty murarskie, malarskie i dekarskie. Wymieniono instalacje sanitarne, grzewcze, wentylacyjne, klimatyzacyjne, wodne, elektryczne i inne. Docieplony został dach oraz część elewacji, która wcześniej nie był ocieplona. W segmencie tym odbywają się zajęcia dydaktyczne dla legnickich podopiecznych, którzy zostaną tutaj przeniesieni z innych placówek. Koszt ok. 2 mln 321 tys. zł.

Etap II i III. W  segmencie A, części segmentu B i łączniku do segmentu D przebudowana i wyposażona została kuchnia oraz zagospodarowany teren wokół obiektu. Wykonywano roboty: rozbiórkowe, żelbetowe, murarskie, dociepleniowe, dekarskie, tynkarskie, malarskie i posadzkarskie. Wymieniono też stolarką okienną i drzwiową, instalację sanitarno-wodociągową, centralnego ogrzewania i innymi pracami. Koszt ok. 8 mln 389 tys. zł.

Etap I.  Latem minionego roku zakończyła się adaptacja i wyposażanie sal i pomieszczeń w segmencie C, przeznaczonych na internat i oddziały przedszkolne. Przebywają już tutaj, w bardzo dobrych warunkach, dzieci wraz opiekunami, przeniesione z placówki przy ul. Piechoty oraz ze Szkoły Podstawowej nr 16.

Przypomnijmy, że prace obejmowały przebudowę budynku C wraz z łącznikiem prowadzącym do sali gimnastycznej i części segmentu B. Obiekt został ocieplony, położono nową estetyczną elewację. Uporządkowano teren przed budynkiem, powstały nowe chodniki. Wyposażenie wnętrz jest nowoczesne i funkcjonalne. Koszt tego zadania to ok. 8,2 mln zł. wraz z wyposażeniem.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 16.03.2021, 19:47