Brwinów: Ruszają inwestycje w Grudowie

26.03.2021, 05:52aktualizacja: 26.03.2021, 05:53

Fot. UG Brwinów
Niebawem rozpocznie się realizacja trzech zadań inwestycyjnych w Grudowie. Jeszcze w tym roku będziemy mogli skorzystać z nowego odcinka ścieżki rowerowej. Powstanie też ważny odcinek sieci wodociągowej.

Przedsięwzięcie budowlane pn. „Rozbudowa drogi gminnej nr 310108W klasy L z Grudowa do Falęcina wraz z budową sieci wodociągowej (spinka Brwinów – Falęcin)” obejmuje aż trzy zadania. Spośród ośmiu ofert zgłoszonych do przetargu została wyłoniona najkorzystniejsza. Firma ROBOKOP Grzegorz Leonowicz z siedzibą w Milanówku już niedługo przystąpi do wykonywania zadań. Koniec realizacji całej inwestycji przewidywany jest na połowę 2021 r., bowiem wykonawca ma na jej realizację 4 miesiące od dnia podpisania umowy.

Wszystko wskazuje na to, że jeszcze tego lata będzie można udać się rowerem nowym odcinkiem ścieżki rowerowej, która będzie kontynuacją biegnącej aktualnie ulicą Sochaczewską w Brwinowie i kończącej się przy skrzyżowaniu w Grudowie. Nowa droga rowerowa o długości 620 m sięgnie granicy z Falęcinem. Stanowi ona pierwsze zadanie inwestycji i jednocześnie mieści się w ramach dużego przedsięwzięcia inwestycyjnego pn. „Rozwój systemu dróg rowerowych w Gminie Brwinów – etap II” współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Rozwoju. Na realizację tego projektu gmina otrzymała ponad 4,5 mln dotacji, której środki wsparły budowę dróg rowerowych wzdłuż ul. Pruszkowskiej w Brwinowie, przebudowę chodnika wzdłuż ul. Piłsudskiego w Brwinowie, budowę ścieżki na odcinku od ronda obwodnicy wsi Moszna do wiaduktu nad Autostradą A2 na granicy z Pruszkowem, budowę ścieżek w Żółwinie wzdłuż ul. Słonecznej, wzdłuż ul. Natalińskiej, ul. Piaseckiego, ul. Poziomki i ul. Malinowej w Otrębusach.  Co więcej, z tego samego projektu dofinansowana jest też budowa drogi rowerowej od skrzyżowania w Grudowie do Milanówka, wzdłuż torów PKP. Roboty w ramach tej inwestycji mają ruszyć również w tym roku.

Drugie zadanie inwestycji w Grudowie obejmuje przebudowę skrzyżowania dróg wraz z przebudową i budową zjazdów, budowę chodnika przy posesjach 1 – 5 w Grudowie oraz przebudowę drogi i ciągu pieszo-rowerowego wraz z budową azylów dla pieszych. Mieszkańcy oraz podróżni będą już niedługo mogli swobodnie i bezpiecznie przemieszczać się pieszo i rowerem w tej okolicy.

Natomiast zadanie trzecie dotyczy budowy odcinka sieci wodociągowej o długości 1175,5 mb. - tzw. „spinki”, która połączy istniejące sieci w Falęcinie i w Brwinowie.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 26.03.2021, 05:52