Polityka i społeczeństwo

MSZ: Polsko-bahrańskie konsultacje polityczne (komunikat)

12.04.2021, 20:11aktualizacja: 12.04.2021, 20:12

- Ministerstwo Spraw Zagranicznych informuje:

– Królestwo Bahrajnu należy do bliskich partnerów Polski w regionie Zatoki Perskiej i na Bliskim Wschodzie. Widzimy możliwości rozwoju współpracy gospodarczej i handlowej, szczególnie w nowych sektorach – powiedział wiceminister spraw zagranicznych Paweł Jabłoński podczas dwustronnych konsultacji politycznych, które odbyły się dzisiaj w formie wideokonferencji.

Konsultacje wiceministra Pawła Jabłońskiego z udziałem podsekretarza stanu ds. międzynarodowych w Ministerstwie Spraw Zagranicznych Królestwa Bahrajnu, Abdullaha bin Ahmeda Al Khalify, były okazją do omówienia bilateralnej współpracy politycznej i gospodarczej. Rozmówcy skoncentrowali się na perspektywach poszerzenia wzajemnej współpracy gospodarczej o nowe obszary, włączając usługi biznesowe, sektor fintech i inne zastosowania IT, usługi medyczne, jak i cyberbezpieczeństwo. Omówiono też współpracę przemysłów obronnych oraz w sektorze rolnictwa i produkcji żywności.

Wymiana handlowa dobrze się rozwija, pomimo pandemii osiągnęła poziom blisko 100 mln USD, a nowe programy gospodarcze oraz inwestycyjne wdrażane przez oba kraje oferują nowe możliwości dla naszych przedsiębiorców. Implementacja przez Bahrajn strategii ekonomicznej „Wizja Gospodarcza 2030” stwarza unikalne możliwości dla polskich podmiotów, posiadających know-how w obszarach wskazanych w nim jako priorytetowe – zapewnił wiceminister spraw zagranicznych Paweł Jabłoński.

Przedmiotem rozmów wiceministrów była także aktualna sytuacja bezpieczeństwa na Bliskim Wschodzie, w tym w Zatoce po porozumieniu między państwami GCC (Rada Współpracy Państw Zatoki) i Egiptem a państwem Katar, bliskowschodni proces pokojowy i „Porozumienia Abrahamowe” oraz kwestie związane z Iranem i przyszłością umowy JCPOA.

Polskę i Bahrajn łączą wspólne interesy w sferze istotnych globalnych wyzwań. Dwustronny dialog polityczny odbywa się regularnie na szczeblu wiceministrów spraw zagranicznych. Tegoroczne konsultacje, z uwagi na kwestie pandemiczne, odbyły się w formule online.

kom/ mro/ godl/

Data publikacji 12.04.2021, 20:11