Rok po rozpoczęciu akcji #PlayApartTogether branża gier analizuje jej dotychczasowy przebieg i zapowiada ciąg dalszy

14.04.2021, 13:13aktualizacja: 14.04.2021, 13:26

Business Wire/Zynga - #PlayApartTogether
Akcja zachęca graczy do przestrzegania wytycznych WHO w zakresie bezpieczeństwa i higieny w związku z COVID-19, oferując informacje i łączność społeczną.

SAN FRANCISCO--(BUSINESS WIRE)-- Światowi liderzy z branży gier, którzy wzięli udział w akcji #PlayApartTogether (grajmy razem z dala od siebie) postanowili dziś ponownie włączyć się w inicjatywę zapoczątkowaną rok temu, która zachęca graczy z całego świata do przestrzegania zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyczących zapobiegania COVID-19.

Niniejszy komunikat prasowy zawiera materiały multimedialne. Pełna wersja dostępna jest pod adresem: https://www.businesswire.com/news/home/20210413005079/en/

W ramach akcji #PlayApartTogether wiele przedsiębiorstw tworzących gry zobowiązało się rozpowszechniać potwierdzone komunikaty zdrowotne od WHO w celu spowolnienia epidemii COVID-19. W celu promowania wspomnianych komunikatów setki liderów branży gier w obszarze rozrywki interaktywnej zachęcają swoje ogromne rzesze użytkowników do przestrzegania wytycznych WHO obejmujących zachowywanie dystansu fizycznego, stosowanie maseczek, higienę rąk i układu oddechowego, unikanie skupisk ludzkich i odpowiednią wentylację pomieszczeń.

Od rozpoczęcia akcji #PlayApartTogether przystąpiły do niej platformy i organizacje z całego spektrum rozrywki cyfrowej – w tym twórcy gier mobilnych, konsolowych i przeznaczonych na komputery stacjonarne (PC), sektor sprzętowy, platformy, e-sport, streamerzy, uczelnie, organizacje non-profit i grupy dbające o interesy konsumentów. Hasztag mogli podczas pandemii zobaczyć gracze z całego świata, w tym z krajów takich jak Finlandia, Niemcy, Izrael, Włochy, Japonia, Jordania, Holandia, Rosja, Wielka Brytania, czy Stany Zjednoczone.

WHO jest wiodącą międzynarodową agencją zdrowia, która stoi na czele światowych działań w walce z koronawirusem i kładzie duży nacisk na bieżące informowanie społeczeństwa, oferując równy dostęp do sprawdzonych informacji. Podczas gdy na świecie pojawiają się nowe informacje na temat wirusa oraz opracowywane i wdrażane są metody diagnostyczne, sposoby leczenia i szczepionki, WHO w dalszym ciągu przekazuje władzom krajowym, społecznościom i osobom prywatnym z całego świata niezbędne wytyczne i zalecenia w zakresie zdrowia publicznego, także przy użyciu nowych kanałów komunikacji o dużym zasięgu.

Poprzez organizowanie w najpopularniejszych grach na świecie dedykowanych wydarzeń, ekskluzywnych treści, działań, nagród i źródeł inspiracji, akcja #PlayApartTogether zachęca użytkowników do stosowania najlepszych praktyk ochrony przed zakażeniem wirusem COVID-19 w ramach troski o zdrowie własne oraz ich rodzin i społeczności. Poprzez wprowadzenie komunikatów dotyczących zapobiegania COVID-19, do odbiorców z całego świata dociera przekaz: „Gdziekolwiek jesteś, w jakąkolwiek grę grasz, możesz wpłynąć na sytuację innych ludzi”.

Aby być na bieżąco z aktualnościami i szczegółami akcji wystarczy śledzić hasztag #PlayApartTogether w mediach społecznościowych.

Partnerzy akcji #PlayApartTogether w branży gier

Partnerzy akcji

Wypowiedzi partnerów akcji #PlayApartTogether z branży gier

„Gdy epidemia COVID-19 uderzyła w społeczności z całego świata, byliśmy dumni mogąc dołączyć do innych podmiotów z naszej branży w ramach akcji #PlayApartTogether. Nasze gry charakteryzują się wyjątkową zdolnością docierania do setek milionów ludzi, a dzięki kampanii umożliwialiśmy rozpowszechnianie istotnych informacji, jednocześnie zapewniając bezpieczną rozrywkę i radość w tym niezwykle trudnym roku. Czujemy się zaszczyceni, że doświadczeni i nowi gracze wybierali nasze serie gier, w tym między innymi Call of Duty, Candy Crush i World of Warcraft, szukając tak potrzebnej w tych czasach rozrywki i towarzystwa. Mamy nadzieję, że ci gracze pozostaną z nami nawet po ustaniu pandemii”. Daniel Alegre, prezes i dyrektor operacyjny Activision Blizzard

„Atomhawk bierze udział w akcji #PlayApartTogether, ponieważ w obecnej sytuacji związanej z COVID-19 niezwykle ważne jest stosowanie się do wytycznych zdrowotnych opartych o najlepsze praktyki. Naszym zespołom w Wielkiej Brytanii i Kanadzie udało się kontynuować wspólną pracę, zabawę i naukę podczas lockdownu i cały czas tworzyć niezwykłą sztukę na potrzeby gier wideo”. Tim Wilson, dyrektor zarządzający Atomhawk

„Pandemia COVID-19 drastycznie odmieniła nasze codzienne życie. Właściwe odżywianie i opieka medyczna są oczywiście niezbędne do życia, lecz rozrywka także stanowi istotny element dobrego samopoczucia. Cieszymy się, że nasza oferta darmowych egzemplarzy PAC-MAN Championship Edition 2 udostępnionych w kwietniu zeszłego roku oraz Little Nightmares w styczniu przyczyniła się do realizacji akcji #PlayApartTogether i pomogła ludziom zachować dystans społeczny, jednocześnie zapewniając domownikom rozrywkę”.Yasuo Miyakawa, prezes i dyrektor generalny BANDAI NAMCO Entertainment Inc.

„W ciągu ostatniego roku naszym najważniejszym priorytetem było zapewnienie bezpieczeństwa i dobrego samopoczucia naszych pracowników oraz dostarczanie naszym graczom wyjątkowej rozrywki. Podczas wyzwań, z jakimi wszyscy musieliśmy się mierzyć, staraliśmy się w Big Fish Games zapewniać trochę zabawy i swoistego eskapizmu oraz wzmocnić więzi wśród naszych graczy. Założenia akcji #PlayApartTogether przyświecały nam podczas kolejnych premier i pozwalały tworzyć pozytywną i bezpieczną przestrzeń dla naszych graczy. Jesteśmy dumni z udziału w tej inicjatywie i skromnie cieszymy się, że dzięki sile gier mogliśmy wpływać na życie innych ludzi”. Jason Willig, dyrektor zarządzający i współprezes Big Fish Games

„Ludzie z całego świata tworzą wspólnie warte zapamiętania chwile dzięki grom mobilnym od Dirtybit. Skupianie graczy w ramach wspólnej rozrywki stanowi centralny element naszej działalności i bardzo się cieszymy z ubiegłorocznego udziału w inicjatywie #PlayApartTogether. Firma Dirtybit prowadziła akcje zarówno w >>Fun Run 3<<, jak i w mediach społecznościowych, starając się zwiększać świadomość zdrowotną i popularyzować zalecenia WHO oraz zachęcać ludzi do kontaktowania się ze znajomymi i rodziną przez gry, pozostając bezpiecznie w domu. Gracze Fun Run z całego świata reagowali na nasze treści, pomagając nam dotrzeć do ponad 2 mln osób. Relacje osób, które opisywały, jak wspólne granie pomogło im radzić sobie z pandemią motywują nas do tworzenia gier, które zbliżają ludzi”. Anette Staloy, dyrektor ds. marketingu Dirtybit

„Drone Racing League z przyjemnością wspiera akcję #PlayApartTogether realizowaną we współpracy ze Światową Organizacją Zdrowia. Zapraszamy osoby chcące zostać pilotami dronów do nauki latania, ścigania się ze znajomymi i przemierzania nowych światów na symulatorze DRL – naszej grze wideo na platformy Xbox i Steam, w której ścigamy się dronami bezpiecznie z domu”. Rachel Jacobson, prezes Drone Racing League

„Teraz, gdy na całym świecie odbywają się szczepienia mające zakończyć pandemię, wszyscy jesteśmy większymi optymistami. Rok 2020 był pierwszym, choć może nie ostatnim, takim rokiem w historii. Jako twórcy gier, cieszymy się, że nasi gracze mogli znaleźć pociechę oraz tak potrzebne ujście dla emocji i źródło łączności z innymi w czasach izolacji. Wraz ze stopniowym zmniejszaniem ograniczeń w różnych częściach świata, aktywność w naszych grach pozostaje na wysokim poziomie, co świadczy o jakości naszych gier. Chcielibyśmy podziękować organizatorom akcji #PlayApartTogether oraz koleżankom i kolegom z branży za zachęcanie graczy do udziału w #PlayApartTogether. Ze swojej strony będziemy wciąż oferować graczom możliwość bycia częścią wspólnoty i grania w gry, które sprawiają im przyjemność”. Vlad Suglobov, współzałożyciel i dyrektor generalny G5 Entertainment AB