Polityka i społeczeństwo

Komitet Regionów przeciwko praktyce chowu zwierząt w klatkach

16.04.2021, 13:42aktualizacja: 16.04.2021, 13:47

© European Union - EP
Komitet Regionów poparł europejską inicjatywę obywatelską przeciwko praktyce chowu zwierząt w klatkach, pod którą złożono 1,4 mln podpisów.

Sprawozdawca Europejskiego Komitetu Regionów w sprawie opinii na temat reformy wspólnej polityki rolnej oraz agroekologii, Guillaume Cros, wziął udział w wysłuchaniu publicznym w Parlamencie Europejskim, podczas którego omówiono europejską inicjatywę obywatelską „Koniec epoki klatkowej”. Samorządowiec powtórzył stanowisko KR-u przeciwko praktyce chowu ptaków i zwierząt w klatkach, które wyartykułowano w opinii KR-u nt. reformy wspólnej polityki rolnej (WPR), przyjętej w 2018 r.

Inicjatywa „Koniec epoki klatkowej”. została zaprezentowana w czwartek 15 kwietnia w Parlamencie Europejskim przez grupę aktywistów zajmujących się ochroną zwierząt. W 2019 roku inicjatywa osiągnęła minimalny próg 1 miliona podpisów, niezbędny do przedstawienia inicjatywy Parlamentowi Europejskiemu i zobligowania Komisji Europejskiej do omówienia działań w tej sprawie.

Guillaume Cros, który jest wiceprzewodniczącym regionu Oksytania w południowej Francji, podkreślił, że Komitet Regionów opowiada się za zakończeniem praktyki hodowli zwierząt w klatkach w całej Europie. „Nie można dłużej ignorować negatywnych skutków zewnętrznych uprzemysłowionej produkcji zwierzęcej dla środowiska, klimatu i zdrowia. Istnieją alternatywy i nowa WPR musi je promować ” – zaznaczył samorządowiec.

Wiceprzewodniczący Oksytanii poparł inicjatywę obywatelską i zapewnił, że zakaz hodowli w klatkach pomoże zmniejszyć koncentrację produkcji zwierzęcej w niektórych regionach oraz utrzymać i rozwinąć ekstensywną hodowlę na innych obszarach. Zaproponował również, aby etykietowanie metody hodowli było jasne i obowiązkowe, obejmujące cykl życia zwierzęcia, w tym transport, aby zapewnić producentom uznanie w razie poprawy ich praktyk, a konsumentom - wybór produktów spełniających ich wymagania.

Praktyka chowu zwierząt i ptaków w klatkach jest szeroko stosowana w Europie. Każdego roku ponad 300 milionów zwierząt hodowlanych jest trzymanych w klatkach w całej Unii Europejskiej. Według zajmującej się dobrostanem zwierząt organizacji „Compassion in World Farming” 94 proc. Europejczyków uważa, że ​​ochrona dobrostanu zwierząt hodowlanych jest ważna, a 82 proc. sądzi, że ​​zwierzęta hodowlane powinny być lepiej chronione.

kic/

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP