Polityka i społeczeństwo

Europarlament przegłosował zmiany w Europejskim Funduszu Dostosowania do Globalizacji

29.04.2021, 09:22aktualizacja: 29.04.2021, 09:25

fot. EP
Parlament Europejski przegłosował pakiet zmian w Europejskim Funduszu Dostosowania do Globalizacji (EFG) mających na celu ułatwienie ubiegania się o pomoc w ramach tego funduszu.

EFG powstał, aby udzielać wsparcia pracownikom objętym masowymi zwolnieniami, które wynikają z poważnych globalnych zmian w światowym handlu lub są wynikiem światowych kryzysów finansowych i gospodarczych. Fundusz pomaga pracownikom dotkniętym zwolnieniami grupowymi w wyniku restrukturyzacji związanych ze zmianami w strukturze światowego handlu, na przykład gdy duże firmy zamykają zakłady lub przenoszą produkcję poza UE, lub w następstwie światowego kryzysu gospodarczego i finansowego. W odróżnieniu od funduszy strukturalnych UE Pomoc EGF ma charakter jednorazowy i jest ograniczona w czasie.

Przegłosowany przez PE pakiet zmian w EGF wprowadza niższy próg dla wniosków o wsparcie z EFG (z 500 utraconych miejsc pracy do 200), jednorazową inwestycja w wysokości 22 000 Euro na rozpoczęcie działalności gospodarczej oraz specjalne środki, takie jak zasiłek na opiekę nad dzieckiem dla opiekunów dzieci, do którego mają dostęp, gdy biorą udział w szkoleniu lub szukają pracy.

„EFG zawsze był symbolem solidarności europejskiej i jestem przekonana, że będzie nim także w nadchodzących latach. To fundusz, który ma pomóc zmierzyć się z najważniejszymi wyzwaniami w coraz bardziej zglobalizowanym świecie i dlatego to dobrze, że znalazły się w nim te najistotniejsze z punktu pracowników i całej wspólnoty (kwestie – PAP): transformacja społeczno-gospodarcza, przejście na gospodarkę niskoemisyjną, transformacja cyfrowa, automatyzacja czy Brexit” – powiedział w trakcie debaty nad zmianami w EGF polska europosłanka Beata Szydło. „Cieszę się, że wszyscy zgadzamy się, co do podstawowej zmiany, jaką jest obniżenie progu, od którego będzie udzielane wsparcie z 500 do 200 pracowników” - dodała.

Szydło podkreśliła w swoim wystąpieniu, że w obliczu wyzwań wynikających z kryzysu spowodowanego pandemią COVID-19 „możliwość dotarcia ze wsparciem do jak największej liczby osób jest bez wątpienia jedną z największych zalet tego funduszu i mam nadzieję, że państwa członkowskie będą potrafiły to wykorzystać” – powiedziała Szydło.

mam/

Źródło informacji: EuroPAP News

Materiał powstał w ramach projektu EuroPAP News, realizowanego przez Polską Agencję Prasową przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej za pośrednictwem dotacji Parlamentu Europejskiego

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE