Pobierz materiał i Publikuj za darmo

„Ponad połowa Polaków (58%) deklaruje, że zwraca uwagę na to, żeby ich sposób odżywiania wzmacniał odporność. Przy czym 15% badanych stwierdza, że od dawna, na co dzień zwraca na to uwagę, a 22%, że zwraca na to uwagę, ale nie regularnie. Aż 37% naszych rodaków nie przejmuje się tym, że to co jedzą, wpływa na ich odporność. Dietę wspierającą odporność stosują najczęściej kobiety, osoby z wykształceniem wyższym i te w dobrej sytuacji materialnej” - mówi Agata Zadrożna, ekspertka Kantar Public.
5% badanych zwraca uwagę na to, aby dieta wzmacniała odporność, tylko w określonych porach roku. Najczęściej jesienią, niewiele rzadziej wiosną i zimą, za to dość rzadko latem. Jak widać odporność najszybciej kojarzy się z momentami kiedy jej nie mamy, z jesienią, zimą, wczesną wiosną. Wyniki badań pokazują sens działań edukacyjnych.
„Uboższa dieta, brak słońca i zmienna pogoda odbija się na naszym samopoczuciu i zdrowiu. To tzw. przesilenie wiosenne. Czujemy się zmęczeni, senni, mamy problemy z koncentracją, a także spada nasza odporność. Wiosenna dieta powinna być bogata w składniki odżywcze i witaminy, o ograniczonej ilości cukru i wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Kto potrafi odżywiać się zdrowo na przednówki, temu w kolejnych tygodniach będzie już tylko łatwiej” - mówi Justyna Kusibab-Mruk, plantator i producent suszonej i liofilizowanej jagody kamczackiej.
„Najlepszy czas na działania dietoprofilaktyczne sprzyjające podniesieniu odporności to właśnie późna wiosna. Przed nami czas coraz lepszej dostępność świeżych produktów. W Polsce budowanie odporności kojarzy się z witaminą C, a właśnie sezonowe owoce postrzegamy jako najlepsze jej źródło” – dodaje Zadrożna.
Czas na polskie superowoce!
W kwietniu rozpoczął się sezon na owoce jagodowe. Od połowy miesiąca dostępne są truskawki z upraw szklarniowych.
„Jako szefowie kuchni pokazujemy, że sezon na truskawki zaczyna się już w kwietniu. Co równie ważne, że truskawka jest dobra nie tylko do deserów i podwieczorków. Ma swoje miejsce w sałatkach i tartach, obok ryby i mięsa, szpinaku i orzechów, na szaszłykach i przy grillu. Tylko wyobraźnia ogranicza kulinarne wykorzystanie truskawki. Za to kucharze kochają truskawkę” – podsumował Mikołaj Rey, szef uchni, zwycięzca MasterChef – najlepsi z najlepszych, od lat wielki promotor polskich owoców jagodowych.
„Życzymy dziś wszystkim aby zdrowo się odżywiali. Wśród zdrowej żywności, aby spożywali dużo owoców i warzyw. Truskawki, które możem już dostać są produkowane z wiedzą i pasją. Uprawiane w szklarni owoce są chronione przed kontaktem z gruntem, od deszczu i rosy. Mają fantastyczne walory zdrowotne. Życzmy sobie już wczesną wiosną, w kwietniu, maju, ich dłużej konsumpcji” – powiedział Stanisław Zabarski z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.
Więcej o konsumpcji owoców i warzyw w kwietniu 2021 na stronie: https://pap-mediaroom.pl/zdrowie-i-styl-zycia/najpopularniejsze-superowoce-kwietnia-2021
„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez KANTAR dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Projekt realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding. Zadanie finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 29.04.2021, 13:11 |
Źródło informacji | Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Statuetki Kryształowych Piór przyznane. Dziennikarze zdrowotni docenieni po raz 19.
Tegoroczna edycja konkursu dla dziennikarzy Kryształowe Pióra została rozstrzygnięta. Jury wyłoniło pięcioro zwycięzców, których materiały zostały uhonorowane statuetkami. Dodatkowo przyznano 21 wyróżnień za wyjątkowe zaangażowanie i poziom merytoryczny prac. W 2025 roku do konkursu napłynęło aż 315 materiałów w czterech kategoriach tematycznych. Wśród nich znalazły się artykuły prasowe i internetowe, audycje radiowe, a także materiały telewizyjne i podcasty.- 03.06.2025, 15:32
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Servier Polska
-
Image
Rusza Poznań Pride 2025. Marsz Równości z rekordowym wsparciem finansowym od miasta
W Poznaniu rozpoczął się festiwal Poznań Pride 2025, którego zwieńczeniem będzie Marsz Równości. W mieście odbędzie się kilkadziesiąt wydarzeń o tematyce LGBT+. Jak podkreślają organizatorzy, skala wsparcia ze strony Urzędu Miasta jest rekordowa.- 03.06.2025, 08:30
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Stowarzyszenie Grupa Stonewall
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ