Mary Kay od kilkudziesięciu lat tworzy innowacje w produktach do pielęgnacji skóry – tym razem prowadzi badania nad tolerancją retinolu

30.04.2021, 09:29aktualizacja: 30.04.2021, 09:36

Business Wire/Mary Kay Inc.
Globalna spółka kosmetyczna prezentuje najnowsze badania dermatologiczne podczas konferencji Reunión Anual de Dermatólogos Latinoamericanos 2021.

DALLAS--(BUSINESS WIRE)-- Jak jeden z czołowych innowatorów w badaniach dermatologicznych w ostatnich niespełna sześciu dekadach spółka Mary Kay Inc. kontynuuje swoją misję rozwoju najnowocześniejszych produktów do pielęgnacji skóry, co potwierdziły wyniki badań zaprezentowane przez nią podczas tegorocznej latynoamerykańskiej konferencji naukowej Reunión Anual de Dermatólogos Latinoamericanos (RADLA). Podczas wirtualnego wydarzenia, które odbyło się w dniach 15-18 kwietnia eksperci w dziedzinie dermatologii mieli okazję wymienić się informacjami na temat postępów technologicznych i najnowszych osiągnięć naukowych.

Wiadomość zawiera materiały multimedialne. Pełna wersja dostępna jest tutaj: https://www.businesswire.com/news/home/20210429005370/en/

W sesjach, które można było śledzić na żywo i odtwarzać na żądanie, wzięli udział badacze, akademicy i naukowcy reprezentujący światowe środowisko dermatologiczne. Podczas sesji i prezentacji plakatów naukowych przedstawiono najnowsze wieści ze świata badań i analiz dermatologicznych. Mary Kay mogła z dumą podzielić się wynikami badań nad stopniowym procesem retynizacji, który skutkuje znacznym zwiększeniem tolerancji na wysokie stężenie czystego retinolu, zachowując jednocześnie jego korzystny wpływ na skórę. Stopniowy proces retynizacji opracowano na podstawie 12-tygodniowych badań bezpieczeństwa i badań klinicznych.

„Retinol to złoty standard, jeśli chodzi o składniki produktów do pielęgnacji skóry. Produkty kosmetyczne z jego zawartością sprzedawane są na całym świecie. Powszechnie wiadomo jednak, że mogą one podrażniać skórę, powodować pieczenie i łuszczenie się skóry w okresie, w którym przyzwyczaja się ona do retinolu. Badania bezpieczeństwa i badania kliniczne przeprowadzone zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i Chinach, pokazały, że proces stopniowej retynizacji może w znacznym stopniu zwiększyć tolerancję na retinol, zachowując jego korzystny wpływ na skórę – powiedziała dr Lucy Gildea, dyrektor naukowa Mary Kay Inc. - Możliwość przedstawienia wyników naszych badań w gronie najznamienitszych specjalistów w dziedzinie pielęgnacji skóry podczas prestiżowego wydarzenia, jakim jest RADLA, to dla nas zaszczyt”.

Konferencja RADLA powstała w 1972 r. w odpowiedzi na rosnące znaczenie i odpowiedzialność społeczno-medyczną dermatologii na terenie Ameryki Łacińskiej. RADLA to doroczna konferencja gromadząca czołowych specjalistów w dziedzinie pielęgnacji skóry z całego świata. Wydarzenie stanowi okazję do wymiany wyników badań w szerokim zakresie tematycznym obejmującym różne dziedziny dermatologii.

„Nasze uczestnictwo w RADLA stanowi doskonałą okazję do współpracy i wpisuje się w nasze dążenia na rzecz innowacji w dziedzinie pielęgnacji skóry – powiedziała dr Lucy Gildea. - To jedno z szeregu partnerstw ze środowiskami akademicko-naukowymi nawiązanych przez Mary Kay, aby wzmacniać naszą pozycję lidera w rozwoju opracowanych naukowo produktów dla niezależnych konsultantów kosmetycznych i miłośników markowych wyrobów na całym świecie, a także aby nieustannie zapewniać ich najwyższą jakość”.

Mary Kay

Mary Kay Ash, jedna z pierwszych kobiet, której udało się rozbić tzw. szklany sufit, prawie 60 lat temu założyła firmę kosmetyczną, aby zrealizować trzy cele: stworzyć atrakcyjną ofertę dla kobiet, tworzyć olśniewające produkty oraz uczynić świat lepszym. Z tego marzenia powstała firma warta miliardy dolarów, współpracująca z milionami niezależnych konsultantek i konsultantów w prawie 40 krajach. Firma Mary Kay prowadzi badania naukowe, które pozwalają na tworzenie nowoczesnych kosmetyków do pielęgnacji skóry, kosmetyków kolorowych, zapachów i suplementów diety. Spółka Mary Kay z zaangażowaniem działa na rzecz umocnienia pozycji kobiet i ich rodzin poprzez współpracę z organizacjami z całego świata, skupiając się na badaniach nad nowotworami, pomocy ofiarom przemocy domowej, upiększaniu naszego otoczenia i zachęcaniu dzieci do realizacji swoich marzeń. Wizja Mary Kay Ash jest nadal żywa dzięki niezwykłym produktom firmy.

Wersja źródłowa na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20210429005370/en/

Źródło: Mary Kay Inc.

KONTAKT: