Rypin: Kolejne projekty dla mieszkańców gminy

30.04.2021, 21:28aktualizacja: 30.04.2021, 21:35

Fot. Zdjęcie przedstawia zajęcia w ramach zrealizowanego projektu #KlikSadłowo
Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Gminy Rypin otrzymało dofinansowanie z Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu na realizację dwóch projektów społecznych w gminie Rypin.

Pierwszy, pn. „#KlikKowalki”, będzie realizowany dla 15-osobowej grupy młodzieży  z  Kowalk i okolicznych miejscowości. W ramach trzech warsztatów, uczestnicy utworzą ogólnodostępną, interaktywną mapę wsi Kowalki. Jest to już sprawdzona formuła. W ubiegłym roku podobny projekt został zrealizowany w Sadłowie. Cała inicjatywa oraz stworzona przez młodzież interaktywna mapa Sadłowa została nagrodzona w konkursie organizowanym przez Stowarzyszenie TŁOK w Toruniu,  zdobywając  tytuł najlepszej inicjatywy zrealizowanej w województwie kujawsko-pomorskim w 2020 roku.  Projekt #KlikKowalki będzie realizowany, jak sama nazwa wskazuje, na terenie wsi Kowalki. Zajęcia będą odbywały się  w pomieszczeniach szkoły w Kowalkach i biblioteki. Młodzież wyjdzie również w teren, aby wykonać dokumentację fotograficzną i filmową potrzebną do wykonania mapy.  Wysokość dofinansowania otrzymanego z budżetu województwa kujawsko-pomorskiego wynosi 3.500 zł. Projekt będzie realizowany w partnerstwie z Gminną Biblioteką Publiczną w Kowalkach, Szkołą Podstawową im. Jana Pawła II w Kowalkach oraz  Gminą Rypin.

Drugi projekt pn. „Komputer nie taki straszny – zajęcia dla seniorów” skierowany jest do seniorów i jest odpowiedzią na potrzeby wynikające z obecnej sytuacji pandemicznej. W obecnych realiach, gdy coraz więcej spraw można, a nawet trzeba załatwiać z wykorzystaniem komputera i Internetu, szkolenia osób starszych w tym zakresie są bardzo potrzebne. Szkolenie będzie polegało na przeprowadzeniu zajęć z obsługi komputera m.in. w zakresie:

- podstawowych zasady obsługi komputera i systemu operacyjnego,
- obsługi przeglądarki internetowej; znajdowania informacji za pomocą wyszukiwarek internetowych (np. Google),
- zakładania i obsługi konta pocztowego e-mail, tworzenia i zastosowania profilu zaufanego,
- obsługi i możliwości wykorzystania Internetowego Konta Pacjenta (IKP),
- obsługi i możliwości jakie daje wykorzystanie bankowości elektronicznej.
-  sposobu komunikacji za pomocą Internetu, wideorozmowy.

Zajęcia  będą odbywały się w pałacu w Sadłowie i zostaną zorganizowane w formie zajęć grupowych oraz indywidualnych konsultacji.  Na realizację projektu przyznana została dotacja w kwocie 1.500 zł. Projekt będzie realizowany w partnerstwie z Gminą Rypin.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 30.04.2021, 21:28