Polityka i społeczeństwo

W Sejmie ruszyła podkomisja ds. Konferencji o przyszłości Europy

05.05.2021, 16:32aktualizacja: 05.05.2021, 16:36

Screen z transmisji posiedzenia podkomisji ds. Konferencji o przyszłości Europy
W Sejmie ruszyły prace podkomisji stałej do spraw Konferencji o przyszłości Europy. Jej przewodniczącym został poseł Kacper Płażyński.

Podkomisja została powołana do życia jeszcze przed majówką, 28 kwietnia. W środę, 5 maja wybrała prezydium i rozpatrzyła projekt planu pracy.

Na przewodniczącego podkomisji został wybrany Kacper Płażyński (PiS), a jego zastępcami zostali Anita Czerwińska (PiS) i Andrzej Grzyb (PSL).

Na najbliższym posiedzeniu, które odbędzie się już po zaplanowanej na 9 maja inauguracji Konferencji o przyszłości Europy, posłowie podkomisji chcą porozmawiać na temat genezy i celów tego przedsięwzięcia.

Jak zapowiedział przewodniczący, zaproszenie do udziału w spotkaniu zostanie skierowane m.in. do Zdzisława Krasnodębskiego, eurodeputowanego, który z ramienia Parlamentu Europejskiego jest członkiem-obserwatorem Rady Wykonawczej Konferencji.

„Szeroki zakres funkcjonowania naszej podkomisji czy to ogólne stwierdzenie >>Dokąd zmierza Unia Europejska?<< to tak naprawdę jest festiwal świetnych i niezwykle interesujących pomysłów czy tematów, które moglibyśmy poruszać. To zaleta tej podkomisji, a zarazem pewien kłopot, bo trudno jest stopniować, czym zająć się najpierw. Jakiejś segregacji będziemy musieli dokonać” – ocenił przewodniczący.

Jego zdaniem wśród pierwszych tematów powinien znaleźć się brexit – jego przyczyny i konsekwencje, a także skutki umowy o handlu i współpracy.

„Skoro mamy rozmawiać o przyszłości Europy, to dobrze byłoby zacząć od tego, dlaczego dopiero co jeden z członków, który długo w Unii Europejskiej był, zdecydował się na tak radykalne posunięcie i z tej Wspólnoty, Unii Europejskiej odszedł” – argumentował Kacper Płażyński.

Wśród tematów zaproponowanych przez przewodniczącego znalazły się m.in. polityka akcesyjna wobec państw graniczących z UE, miejsce europejskiej gospodarki na świecie, polityka demograficzna na terenie Unii czy polityka orzecznicza Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej.

Z kolei współprzewodniczący Andrzej Grzyb zwracał m.in. uwagę, że w dobie trwającej pandemii Covid-19 podkomisja powinna podjąć także temat suwerenności zdrowotnej i farmaceutycznej.

„Czy Unia Europejska i państwa członkowskie mają w pełni wykorzystane swoje szanse?” – pytał w tym kontekście poseł. „Większość leków jest wytwarzana w tej chwili poza Unią, głównie w Chinach i Indiach. A jeżeli nawet nie leki finalne, to substancje czynne. I dosyć nieliczne grono firm działających na terenie Unii Europejskiej ma przyznane prawo do ich dystrybucji” – podkreślał.

Ze względu na szeroki zakres proponowanych kwestii do dyskusji ostateczny plan pracy podkomisji nie został ustalony. Prezydium podkomisji ma na ten temat rozmawiać pod koniec maja.

aba/

Źródło informacji: EuroPAP News

Materiał powstał w ramach projektu EuroPAP News, realizowanego przez Polską Agencję Prasową przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej za pośrednictwem dotacji Parlamentu Europejskiego

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE