PZU: patriotyzm gospodarczy to stabilizacja rynku i społeczna odpowiedzialność w trudnych czasach

05.05.2021, 17:00aktualizacja: 05.05.2021, 17:29

PAP MediaRoom - Kadr z filmu
„Efektywne prowadzenie biznesu, m.in. przynoszące państwu duże wpływy z CIT i dywidend, finasowanie polskich firm, zwłaszcza w kryzysie, to praktyczny wymiar naszego patriotyzmu gospodarczego” – podkreśliła Małgorzata Sadurska, członek zarządów PZU i PZU Życie podczas panelu pierwszego dnia Kongresu 590.

Zdaniem uczestników panelowej dyskusji pt. „Patriotyzm gospodarczy: jak plany inwestycyjne Spółek Skarbu Państwa mogą przyczynić się do wzrostu gospodarczego?” patriotyzm gospodarczy to nie tylko świadome wybory konsumentów, by kupować polskie produkty. To przede wszystkim codzienne działanie i biznesowe decyzje polskich przedsiębiorstw, w szczególności dużych podmiotów, aktywna współpraca pomiędzy nimi oraz społeczna odpowiedzialność, istotna szczególnie w trudnych, kryzysowych czasach.

„Każdy obywatel może wybierać polskie produkty i być patriotą, ale państwo też może być patriotyczne gospodarczo, po to, żeby wzmacniać polską obecność w gospodarce” – zaznaczył Jacek Sasin, wicepremier, minister aktywów państwowych. Wicepremier dodał, że kołem zamachowym wzrostu gospodarczego są właśnie spółki Skarbu Państwa.

„15 największych spółek Skarbu Państwa corocznie odprowadza do budżetu prawie 1/5 podatku dochodowego od osób prawnych (CIT)” – zauważyła Małgorzata Sadurska i dodała, że jednym z największych płatników podatku dochodowego jest PZU, które w 2020 roku wykazało ponad 670 mln zł z tytułu CIT, a biorąc pod uwagę całą grupę kapitałową PZU wraz z bankami Pekao i Allior – do budżetu państwa trafiło ponad 1,5 mld zł.

Według Małgorzaty Sadurskiej jednym z przejawów patriotyzmu gospodarczego jest dbałość o utrzymanie zatrudnienia, zwłaszcza w obliczu kryzysu. „PZU S.A. i PZU Życie zatrudniają ponad 10 tys. osób, w przypadku całej grupy kapitałowej jest to ok. 40 tys. pracowników. To pokazuje jak ważną, stabilizującą rolę na rynku pracy spełniają SSP” – zaznaczyła.

Przejawem odpowiedzialności społecznej Grupy PZU było wsparcie w postaci środków i sprzętu o wartości ponad 25 mln zł dla szpitali jednoimiennych, stacji sanitarno-epidemiologicznych oraz innych służb walczących na pierwszej linii z pandemią. PZU odegrało również znaczącą rolę wspierając swoimi konsultantami i lekarzami program Domowej Opieki Medycznej resortu zdrowia oraz infolinię organizującą pomoc dla seniorów, a także infolinię Narodowego Programu Szczepień.

W opinii Małgorzaty Sadurskiej patriotyzm gospodarczy to również idea solidaryzmu, która w praktyce powinna przekładać się na aktywną współpracę pomiędzy spółkami Skarbu Państwa.

„Ubezpieczamy siebie, swój majątek jako spółka SP u polskiego ubezpieczyciela, korzystamy z produktów bankowych w bankach z polskim kapitałem, zaopatrujemy się w paliwo na polskich stacjach, korzystamy z opieki medycznej dla swoich pracowników w PZU Zdrowie po to, żeby ta synergia pozostała w Polsce i żeby przekładała się z jednej strony na dywidendę dla Skarbu Państwa, z drugiej strony tworzyła wspólny system opieki nad polskim obywatelem, dostarczania mu różnych produktów od polskich firm” – powiedziała Małgorzata Sadurska.

W ocenie wicepremiera Jacka Sasina istotna dla przyszłości spółek Skarbu Państwa jest wizja ekspansji podmiotów gospodarczych, poprzez proces konsolidacji, fuzje i przejęcia.

„Efektem trwającej konsolidacji w sektorze paliwowym będzie bardzo silny podmiot polski z dominującym kapitałem państwa, który będzie mógł konkurować z dużymi podmiotami zagranicznymi” – podkreślił Jacek Sasin.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo