Polityka i społeczeństwo

MEiN: Ruszają szkolenia dla nauczycieli WF z AWF (komunikat)

19.05.2021, 16:48aktualizacja: 19.05.2021, 17:18

Szanowni Państwo,

uprzejmie informuję, że od dziś ruszamy z kolejnym etapem programu WF z AWF.

Już od dziś nauczyciele będą mogli wybierać terminy szkoleń w ramach programu Ministerstwa Edukacji i Nauki oraz Akademii Wychowania Fizycznego "WF z AWF – Aktywny powrót do szkoły". Zakładając konto na stronie projektu, nauczyciel może wybrać dogodny dla siebie termin warsztatów. Uzyska on także dostęp do niezbędnych materiałów związanych z udziałem w szkoleniu. Pierwsze zajęcia w ramach projektu odbędą się już na przełomie maja i czerwca br.

Do tej pory, w ramach rejestracji wstępnej, do programu zgłosiło się 38 826 nauczycieli. Teraz będą oni wybierać konkretny termin szkolenia. Ci nauczyciele, którzy do tej pory nie zgłosili się na szkolenie, mogą to nadal zrobić. Rekrutacja trwa do końca roku szkolnego.

Na zajęciach nauczyciele pod okiem najlepszych specjalistów z Akademii poznają m.in. metody przeciwdziałania skutkom: hipokinezji – bezczynności ruchowej, izolacji społecznej czy zdrowotnym pojawiającym się po przebyciu COVID-19.

Zajęcia będą obejmowały też aspekt psychologiczny. Prowadzący opowiedzą o konsekwencjach psychicznych nauczania zdalnego, metodach tworzenia motywacyjnego klimatu na zajęciach ruchowych, budowania relacji społecznych czy pokonywania barier aktywności fizycznej.

W załączeniu przesyłam komunikat prasowy oraz nagranie mp3 w tym temacie.

Anna Ostrowska

Rzecznik prasowy MEiN

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe. (PAP)

kom/ dsr/ joz/