Polityka i społeczeństwo

Obchody 230. rocznicy Konstytucji 3 Maja oraz kampania #WybitnePolki/OutstandingPolishWomen (komunikat)

19.05.2021, 18:34aktualizacja: 19.05.2021, 18:35

- MSZ informuje:

Dwa tygodnie, które minęły od 230 rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja, to dobry moment na podsumowanie działań promocyjnych MSZ oraz placówek zagranicznych, które, pomimo utrzymujących się obostrzeń związanych z pandemią, zostały przeprowadzone z dużym rozmachem na całym świecie - powiedział dziś podczas briefingu dla mediów sekretarz stanu w Ministerstwie Spraw Zagranicznych Szymon Szynkowski vel Sęk. Także dziś dobiega końca inna akcja wizerunkowa - kampania promująca za granicą wybitne Polki, zatytułowana #WybitnePolki/Outstanding Polish Women.

Wiceminister Szynkowski vel Sęk zaprezentował najważniejsze projekty o charakterze promocyjnym, realizowane z okazji 230. rocznicy Konstytucji 3 Maja, również we współpracy z różnymi instytucjami w Polsce. Obchody rocznicowe odbyły się na wszystkich kontynentach i obejmowały różnorodne działania promocyjne: koncerty, wystawy, seminaria, filmy, artykuły i kampanie w mediach społecznościowych. Ważnym elementem była współpraca przedstawicielstw polskich i litewskich w wielu państwach na świecie. Z myślą o nich stworzony został wspólny logotyp upamiętniający uchwalenie Ustawy Rządowej i Zaręczenia Wzajemnego Obojga Narodów.

Wiceszef polskiej dyplomacji wyraził satysfakcję, że 230. rocznicę tych dwóch wielkich wydarzeń Polska i Litwa świętują razem. Na wspólne obchody złożyła się m. in. wizyta Prezydentów Litwy, Łotwy, Estonii i Ukrainy w Warszawie, jak również wizyta Premiera Mateusza Morawieckiego w Wilnie.

Wiceminister poinformował również, że w maju zakończyła się inna akcja wizerunkowa pt. #WybitnePolki/Outstanding Polish Women, promująca postaci naszych znakomitych rodaczek. Jej założeniem było pokazanie światu wybitnych kobiet, które w znaczący sposób przyczyniły się do rozwoju cywilizacyjnego i kulturowego Polski i świata, zarówno tych bardzo dobrze rozpoznawalnych, jak i takich, których nazwiska nie były dotąd szerzej znane. Działania komunikacyjne zainaugurowała 24 marca br., w Narodowy Dzień Pamięci Polaków Ratujących Żydów pod okupacją niemiecką, prezentacja postaci Ireny Sendlerowej. Kończą się w dniu dzisiejszym (19.05.) prezentacją publikacji książkowej.

W kampanii pojawiła się bohaterka strajków w Stoczni Gdańskiej Anna Walentynowicz, polskie noblistki Maria Skłodowska-Curie, Wisława Szymborska, Olga Tokarczuk. Przypomniana została malarka Olga Boznańska, a także bardziej współczesne nam himalaistka Wanda Rutkiewicz, Krystyna Chojnowska-Liskiewicz, która jako pierwsza kobieta samotnie opłynęła kulę ziemską, znakomita chirurg-transplantolog Maria Siemionow, autorka pierwszego w USA udanego przeszczepu twarzy. Zaprezentowano również grupę 8 pierwszych posłanek na Sejm RP, przypominając, że Polki jako jedne z pierwszych w Europie, zyskały prawa wyborcze zaraz po odzyskaniu niepodległości, jeszcze w listopadzie 1918 roku.

Kampania była prowadzona na profilach Poland.pl, Instytutów Polskich oraz innych placówek zagranicznych na całym świecie w mediach społecznościowych, przede wszystkim Facebook oraz Twitter. W dobie pandemii pozwoliło to na dotarcie do szczególnie szerokiej grupy odbiorców.

kom/ wni/ godl/

Data publikacji 19.05.2021, 18:34