Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Polacy zareagowali błyskawicznie na informację o odmrożeniu turystyki w kraju – rezerwacje rosną lawinowo, nie tylko na wakacje, ale też na pierwszy długi weekend po lockdownie.
„Już teraz widzimy wzrost liczby rezerwacji na czerwcówkę aż o 40% w porównaniu do okresu sprzed pandemii i trzykrotny przyrost w stosunku do zeszłorocznego długiego weekendu w czerwcu” – mówi Natalia Jaworska, ekspert Noclegi.pl i dodaje, że z zapytań w platformie widać wyraźnie, że Polacy nie mogą doczekać się otwarcia hotelowych restauracji, siłowni oraz stref wellness&spa.
Im większe zainteresowanie noclegami w danym regionie, tym wyższe ceny. Długi weekend w Zakopanem jest średnio o 30% droższy, niż w zeszłym roku. Jeszcze wyższe ceny odnotowano w nadmorskim Sopocie, gdzie cena skoczyła o ponad połowę i obecnie wynosi średnio 100 zł za jedną osobę za noc. Są jednak miejsca, w których czerwcowy wypoczynek może być tańszy, niż przed pandemią. W Kołobrzegu średnia cena dla jednej osoby za noc jest najniższa w ciągu dwóch ostatnich lat i wynosi 62 zł. Podobnie ceny kształtują się w Wiśle.
Turyści nadal wybierają miejsca, w których czują się bezpiecznie, dlatego ponad 1/3 wszystkich rezerwacji to apartamenty.
„To trend charakterystyczny dla okresu pandemii. Chcemy wypoczywać z dala od innych turystów, tylko w gronie rodziny czy przyjaciół. Mimo tego, że średnia cena noclegu w hotelach jest niższa aż o 34% w porównaniu do 2019 roku to zainteresowanie tym rodzajem zakwaterowania wciąż spada. Wolimy właśnie apartamenty czy domki” – tłumaczy Natalia Jaworska. Dotyczy to nie tylko wypoczynku weekendowego, ale i nadchodzących wakacji w kraju, które cieszą się ogromnym zainteresowaniem rezerwujących. Już w tej chwili platforma rezerwacyjna Noclegi.pl odnotowała blisko trzykrotnie więcej rezerwacji na wakacje niż przez cały zeszłoroczny sezon.
„Warto zauważyć, że Polacy chętniej sięgają po bon turystyczny. Aż 63% wszystkich rezerwacji w naszym portalu dokonywana jest z płatnością bonem turystycznym online” – podkreśla Jaworska.
Jeśli chodzi o ceny, to zauważalny jest lekki wzrost w tych najpopularniejszych miejscowościach Polski.
Wciąż można jednak znaleźć tańszą alternatywę. Mielno, Darłowo, Wisła czy podhalański Poronin oferują noclegi w średniej cenie 55 zł za osobę za jedną noc.
KONTAKT:
Natalia Jaworska
Noclegi.pl
tel. 574 94 99 80
Źródło informacji: Noclegi.pl
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 24.05.2021, 09:12 |
Źródło informacji | Noclegi.pl |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Fortune opublikowało ranking Fortune China 500 - SERES odnotował największy awans w zestawieniu za 2025 rok dzięki dynamicznemu rozwojowi marki AITO
Seres została uznana za najszybciej rozwijającą się firmę w rankingu Fortune China 2025, wyprzedzając konkurentów na wymagającym chińskim rynku pojazdów zasilanych nowymi źródłami energii (NEV).- 04.08.2025, 13:01
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PR Newswire
-
Andersen Global dodaje firmę członkowską w Botswanie, zwiększając zasięg swojej oferty w regionie
- 04.08.2025, 12:36
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Business Wire
-
Nowy trend w oszczędzaniu: jedzenie z krótkim terminem PAP
W Polsce koszt podstawowych produktów spożywczych wzrósł średnio o 33 proc. w porównaniu z grudniem 2019 r. - podaje firma Too Good To Go. Z opracowanego na jej zlecenie raportu wynika, że 94 proc. Polaków sprzeciwia się marnowaniu żywności, 75 proc. szuka oszczędności, m.in. poprzez kupowanie jedzenia z krótkim terminem przydatności do spożycia, a 56 proc. odczuwa satysfakcję lub dumę z „upolowania” okazji.- 04.08.2025, 12:03
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PAP MediaRoom
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ