Polityka i społeczeństwo

Eurodeputowani wzywają do ściślejszej współpracy pomiędzy UE a NATO

02.06.2021, 13:57aktualizacja: 02.06.2021, 13:59

© European Union 2020 - Source : EP
Zacieśnienie partnerstwa strategicznego pomiędzy Unią Europejską a NATO jest konieczne, aby sprostać wyzwaniom w obszarze bezpieczeństwa, przed którymi stoi Europa i jej sąsiedztwo - stwierdzili europosłowie z Komisji Spraw Zagranicznych PE.

W nowym raporcie na temat współpracy UE-NATO przyjętym stosunkiem głosów 51 za do 9 przeciw (przy 10 głosach wstrzymujących się) eurodeputowani z Komisji Spraw Zagranicznych PE stwierdzili, że wspólnota transatlantycka będzie w stanie skutecznie stawić czoła wyzwaniom związanym z bezpieczeństwem jedynie poprzez dalsze pogłębianie współpracy i przenoszenie partnerstwa na nowy poziom.

Według eurodeputowanych społeczność transatlantycka stoi w obliczu licznych nowych zagrożeń, konkurencji systemowej oraz bezprecedensowych wspólnych wyzwań, które mają istotny wpływ na bezpieczeństwo państw członkowskich oraz ich obywateli. W raporcie podkreślono, że obecnie rywale i autorytarni przeciwnicy UE oraz NATO poza siłą militarną wykorzystują szeroki wachlarz narzędzi mających na celu osłabianie demokracji w państwach należących do paktu. Pośród czynników ryzyka w raporcie wymieniono zagrożenia hybrydowe, cyberataki, ingerencje zagraniczne, ingerencje w wybory i kampanie dezinformacyjne.

Eurodeputowani podkreślili, że w pełni popierają ambicje UE, by stać się globalnym aktorem na rzecz pokoju i bezpieczeństwa, zaznaczyli jednak, że to NATO pozostaje podstawą bezpieczeństwa i obrony zbiorowej swoich członków oraz całej społeczności transatlantyckiej.

W raporcie podkreślono, że silne partnerstwo UE-USA jest kluczowe dla udanej współpracy pomiędzy UE a NATO, dlatego też europosłowie z zadowoleniem przyjęli jednoznacznie wyrażone zobowiązanie administracji prezydenta USA Joe Bidena do współpracy z partnerami z UE i NATO we wszystkich dziedzinach.

Eurodeputowani zwrócili uwagę, że prace nad Strategicznym Kompasem UE oraz oczekiwaną aktualizacją Koncepcji Strategicznej NATO stanowią wyjątkową okazję do ustalenia jasnych priorytetów i zidentyfikowania dodatkowych synergii między partnerami oraz mogą przyczynić się do skutecznego globalnego zarządzania i multilateralizmu.

Ponadto w raporcie podkreślono wagę współpracy UE z NATO na Bałkanach Zachodnich, w związku z niestabilną sytuację w południowym i wschodnim sąsiedztwie oraz zwrócono uwagę na konieczność przeciwdziałania złośliwej zagranicznej ingerencji w tym regionie.

„Przyjmując ten raport, potwierdzamy wysiłki UE na rzecz zwiększenia jej własnych zdolności obronnych w sposób spójny i komplementarny wobec NATO. Raport ten pozytywnie wpłynie na dyskusje podczas nadchodzących czerwcowych szczytów NATO i UE-USA oraz pokaże, że instrumenty i kompetencje UE mogą przyczynić się do wypełnienia mandatu NATO” – powiedział sprawozdawca raportu hiszpański europoseł Antonio López-Istúriz White.

Źródło informacji: EuroPAP News

Materiał powstał w ramach projektu EuroPAP News, realizowanego przez Polską Agencję Prasową przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej za pośrednictwem dotacji Parlamentu Europejskiego

Data publikacji 02.06.2021, 13:57
Źródło informacji EuroPAP News