Należący do EIG Cerro Dominador otwiera elektrownię wykorzystującą skoncentrowaną energię słoneczną (CSP) w Chile

09.06.2021, 10:56aktualizacja: 09.06.2021, 11:01

Pierwsza elektrownia CSP w Ameryce Łacińskiej zapewni w 100% odnawialną energię przez 24 godziny na dobę.

Zakład zasili krajowy system energii elektrycznej w Chile elastyczną, niezawodną i bezpieczną energią.

WASZYNGTON --(BUSINESS WIRE)-- EIG, czołowy inwestor instytucjonalny w globalny sektor energetyczny i jeden z wiodących na świecie inwestorów w infrastrukturę, ogłosił dziś otwarcie kompleksu słonecznego Cerro Dominador, który właśnie został pomyślnie zsynchronizowany z Chilijskim Krajowym Systemem Elektroenergetycznym. Cerro Dominador w całości należy do funduszy zarządzanych przez EIG.

Zlokalizowany w sercu Pustyni Atacama, która należy do najlepszych lokalizacji na świecie jeśli chodzi o produkcję energii słonecznej, kompleks obejmuje elektrownię CSP o mocy 110 MW i przyległą do niej elektrownię fotowoltaiczną o mocy 100 MW, która pracuje już od 2017 r. Elektrownia CSP wykorzystuje najnowocześniejsze technologie wykorzystujące energię słoneczną do podgrzewania stopionej soli, która następnie magazynowana jest w dużych zbiornikach do wykorzystania przy produkcji energii elektrycznej w turbinie parowej. Technologia ta zapewnia czas magazynowania energii do 17,5 h, pozwalając na wytwarzanie w 100% odnawialnej energii przez 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu. Kompleks może zrekompensować ok. 640 tys. ton emisji CO2 rocznie i wygenerować dość energii, aby zapewnić prąd w ok. 380 tys. gospodarstw domowych.

R. Blair Thomas, prezes i dyrektor generalny EIG, powiedział, „Jesteśmy dumni, że możemy wesprzeć ten przełomowy projekt, który zapewni elastyczną, bezpieczną i niezawodną dostawę energii odnawialnej do chilijskiej sieci elektroenergetycznej i walnie przyczyni się do obniżenia emisji CO2 w Chile. Przedsięwzięcie jest w pełni zgodne z celami i priorytetami w zakresie środowiska, społeczeństwa i ładu korporacyjnego (ESG) i kładzie fundament pod niskoemisyjną przyszłość dzięki wytwarzaniu czystej, niezawodnej i przystępnej cenowo energii. Mamy zamiar ciągle inwestować w przyszłe projekty typu CSP w Chile i innych częściach świata”.

Aby uczcić otwarcie kompleksu energii słonecznej, Cerro Dominador zorganizował w nowej elektrowni ceremonię z udziałem prezydenta Chile Sebastiána Piñery, Juana Carlosa Jobeta, chilijskiego ministra energii i górnictwa, Caroliny Schmidt, chilijskiej minister środowiska i przedstawicieli innych ważnych władz państwowych. Obecni byli także R. Blair Thomas oraz Fernando Gonzalez, dyrektor generalny Cerro Dominador.

EIG

Spółka EIG jest czołowym inwestorem instytucjonalnym w globalny sektor energetyczny, który wg stanu na dzień 31 marca 2021 r. zarządza kapitałem w wysokości 21,7 mld dolarów. EIG specjalizuje się w prywatnych inwestycjach w infrastrukturę energetyczną i związaną z energetyką w skali globalnej. W ciągu 39-letniej historii spółki EIG zainwestowała ona ponad 37 mld dolarów w sektor energetyczny w ramach 370 projektów lub spółek w 37 krajach na sześciu kontynentach. Wśród klientów EIG znajduje się wiele czołowych systemów emerytalnych, firm ubezpieczeniowych, funduszy specjalnych powstałych z darowizny, fundacji i państwowych funduszy majątkowych w USA, Azji i Europie. EIG ma siedzibę w Waszyngtonie oraz oddziały w Houston, Londynie, Sydney, Rio de Janeiro, Hong Kongu i Seulu. Więcej informacji na stronie internetowej EIG: www.eigpartners.com.

Cerro Dominador

Cerro Dominador jest właścicielem kompleksu energii słonecznej Cerro Dominador o mocy 210 MW, łączącego w sobie elektrownię fotowoltaiczną o mocy 100 MW i pierwszą słoneczną elektrownię cieplną o mocy 110 MW i zdolną do magazynowania ciepła przez 17,5 godziny. Spółka należąca do funduszy zarządzanych przez EIG wnosi swój wkład w transformację energetyczną poprzez budowanie przedsięwzięć opartych na energii odnawialnej. Dzięki innowacjom, Cerro Dominador tworzy przedsięwzięcia oparte na energii odnawialnej, które zapewniają elastyczność, łatwość zarządzania i trwałość.

Wersja źródłowa informacji w portalu businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20210608005202/en/

Źródło: EIG

KONTAKT: