BANK PEKAO SA (21/2021) Uchwała Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna w sprawie podziału zysku Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna za 2020 rok

11.06.2021, 12:36aktualizacja: 11.06.2021, 12:38

Raport bieżący 21/2021

Bank Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna ("Bank") informuje, iż w dniu 11 czerwca 2021 roku Zwyczajne Walne Zgromadzenie Banku podjęło uchwałę w sprawie podziału zysku Banku za 2020 rok ("Uchwała w sprawie podziału zysku"). Uchwała w sprawie podziału zysku przewiduje, że podział zysku netto Banku za 2020 rok nastąpi w jeden z czterech sposobów, w zależności od spełnienia się lub niespełnienia się poszczególnych warunków wypłaty dywidendy ("Warunki Wypłaty Dywidendy"), uzależniających wypłatę dywidendy od: (i) stanowiska Komisji Nadzoru Finansowego ("KNF") odnoszącego się do polityki dywidendowej banków komercyjnych w drugiej połowie 2021 r. ("Stanowisko KNF") oraz (ii) zalecenia nadzorczego KNF odnoszącego się do polityki dywidendowej Banku w drugiej połowie 2021 r. ("Zalecenie KNF").

Warunki Wypłaty Dywidendy

W Uchwale w sprawie podziału zysku zdefiniowano trzy Warunki Wypłaty Dywidendy:

1) Warunek Wypłaty Dywidendy 75% - warunek zostanie spełniony, gdy Stanowisko KNF i Zalecenie KNF będą dopuszczały przeznaczenie na dywidendę - z zysku netto Banku za 2020 rok - co najmniej kwoty 842 528 809,14 zł (słownie: ośmiuset czterdziestu dwóch milionów pięciuset dwudziestu ośmiu tysięcy ośmiuset dziewięciu złotych 14/100), tj. co najmniej 74,8% zysku netto Banku za rok 2020;

2) Warunek Wypłaty Dywidendy 50% - warunek zostanie spełniony, gdy Stanowisko KNF i Zalecenie KNF będą dopuszczały przeznaczenie na dywidendę - z zysku netto Banku za 2020 rok - co najmniej kwoty 561 685 872,76 zł (słownie: pięciuset sześćdziesięciu jeden milionów sześciuset osiemdziesięciu pięciu tysięcy ośmiuset siedemdziesięciu dwóch złotych 76/100), tj. co najmniej 49,9% zysku netto Banku za rok 2020, ale niższej niż kwota 842 528 809,14 zł (słownie: ośmiuset czterdziestu dwóch milionów pięciuset dwudziestu ośmiu tysięcy ośmiuset dziewięciu złotych 14/100), tj. niższej niż 74,8% zysku netto Banku za rok 2020,

3) Warunek Wypłaty Dywidendy 25% - warunek uznaje się za spełniony, gdy Stanowisko KNF i Zalecenie KNF będą dopuszczały przeznaczenie na dywidendę - z zysku netto Banku za 2020 rok - co najmniej kwoty 280 842 936,38 zł (słownie: dwustu osiemdziesięciu milionów ośmiuset czterdziestu dwóch tysięcy dziewięciuset trzydziestu sześciu złotych 38/100), tj. co najmniej 24,9% zysku netto Banku za rok 2020, ale niższej niż kwota 561 685 872,76 zł (słownie: pięciuset sześćdziesięciu jeden milionów sześciuset osiemdziesięciu pięciu tysięcy ośmiuset siedemdziesięciu dwóch złotych 76/100), tj. niższej niż 49,9% zysku netto Banku za rok 2020.

Sposoby podziału zysku netto Banku za 2020 rok

I. W przypadku spełnienia się Warunku Wypłaty Dywidendy 75% zysk netto Banku za rok 2020 w kwocie 1 126 424 269,10 zł (słownie: jednego miliarda stu dwudziestu sześciu milionów czterystu dwudziestu czterech tysięcy dwustu sześćdziesięciu dziewięciu złotych 10/100) podzielony zostanie w następujący sposób:

1) 74,8% zysku netto Banku za rok 2020, tj. kwota 842 528 809,14 zł (słownie: ośmiuset czterdziestu dwóch milionów pięciuset dwudziestu ośmiu tysięcy ośmiuset dziewięciu złotych 14/100), przeznaczona zostanie na dywidendę;

2) kwota 283 895 459,96 zł (słownie: dwustu osiemdziesięciu trzech milionów ośmiuset dziewięćdziesięciu pięciu tysięcy czterystu pięćdziesięciu dziewięciu złotych 96/100) przeznaczona zostanie na kapitał rezerwowy.

W przypadku spełnienia się Warunku Wypłaty Dywidendy 75% kwota dywidendy przypadająca na jedną akcję wynosić będzie 3,21 zł (słownie: trzy złote 21/100) brutto.

II. W przypadku spełnienia się Warunku Wypłaty Dywidendy 50% zysk netto Banku za rok 2020 w kwocie 1 126 424 269,10 zł (słownie: jednego miliarda stu dwudziestu sześciu milionów czterystu dwudziestu czterech tysięcy dwustu sześćdziesięciu dziewięciu złotych 10/100) podzielony zostanie w następujący sposób:

1) 49,9% zysku netto Banku za rok 2020, tj. kwota 561 685 872,76 zł (słownie: pięciuset sześćdziesięciu jeden milionów sześciuset osiemdziesięciu pięciu tysięcy ośmiuset siedemdziesięciu dwóch złotych 76/100) przeznaczona zostanie na dywidendę;

2) kwota 283 895 459,96 zł (słownie: dwustu osiemdziesięciu trzech milionów ośmiuset dziewięćdziesięciu pięciu tysięcy czterystu pięćdziesięciu dziewięciu złotych 96/100) przeznaczona zostanie na kapitał rezerwowy;

3) pozostała część zysku netto Banku za rok 2020 w kwocie 280 842 936,38 zł (słownie: dwustu osiemdziesięciu milionów ośmiuset czterdziestu dwóch tysięcy dziewięciuset trzydziestu sześciu złotych 38/100) pozostanie niepodzielona.

W przypadku spełnienia się Warunku Wypłaty Dywidendy 50% kwota dywidendy przypadająca na jedną akcję wynosić będzie 2,14 zł (słownie: dwa złote 14/100) brutto.

III. W przypadku spełnienia się Warunku Wypłaty Dywidendy 25% zysk netto Banku za rok 2020 w kwocie 1 126 424 269,10 zł (słownie: jednego miliarda stu dwudziestu sześciu milionów czterystu dwudziestu czterech tysięcy dwustu sześćdziesięciu dziewięciu złotych 10/100) podzielony zostanie w następujący sposób:

1) 24,9% zysku netto Banku za rok 2020, tj. kwota 280 842 936,38 zł (słownie: dwustu osiemdziesięciu milionów ośmiuset czterdziestu dwóch tysięcy dziewięciuset trzydziestu sześciu złotych 38/100), przeznaczona zostanie na dywidendę;

3) pozostała część zysku netto Banku za rok 2020 w kwocie 561 685 872,76 zł (słownie: pięciuset sześćdziesięciu jeden milionów sześciuset osiemdziesięciu pięciu tysięcy ośmiuset siedemdziesięciu dwóch złotych 76/100) pozostanie niepodzielona.

W przypadku spełnienia się Warunku Wypłaty Dywidendy 25% kwota dywidendy przypadająca na jedną akcję wynosić będzie 1,07 zł (słownie: jeden złoty 7/100) brutto.

IV. W przypadku niespełnienia się żadnego z Warunków Wypłaty Dywidendy (tj. Warunku Wypłaty Dywidendy 75%, Warunku Wypłaty Dywidendy 50%, Warunku Wypłaty Dywidendy 25%) zysk netto Banku za rok 2020 w kwocie 1 126 424 269,10 zł (słownie: jednego miliarda stu dwudziestu sześciu milionów czterystu dwudziestu czterech tysięcy dwustu sześćdziesięciu dziewięciu złotych 10/100) podzielony zostanie w następujący sposób:

1) kwota 283 895 459,96 zł (słownie: dwustu osiemdziesięciu trzech milionów ośmiuset dziewięćdziesięciu pięciu tysięcy czterystu pięćdziesięciu dziewięciu złotych 96/100) przeznaczona zostanie na kapitał rezerwowy;

2) pozostała część zysku netto Banku za rok 2020 w kwocie 842 528 809,14 zł (słownie: ośmiuset czterdziestu dwóch milionów pięciuset dwudziestu ośmiu tysięcy ośmiuset dziewięciu złotych 14/100) pozostanie niepodzielona.

Stwierdzenie spełnienia się lub niespełnienia poszczególnych Warunków Wypłaty Dywidendy

Zgodnie z Uchwałą w sprawie podziału zysku, Zarząd Banku podejmie uchwałę w sprawie stwierdzenia spełnienia się lub braku spełnienia się poszczególnych Warunków Wypłaty Dywidendy najpóźniej w dniu 2 września 2021 r., przy czym w przypadku braku wydania do dnia 31 sierpnia 2021 r. (włącznie) Stanowiska KNF oraz Zalecenia KNF żaden z Warunków Wypłaty Dywidendy nie ulega spełnieniu.

Zgodnie z Uchwałą w sprawie podziału zysku Bank niezwłocznie po podjęciu przez Zarząd Banku uchwały w sprawie stwierdzenia spełnienia się lub braku spełnienia się poszczególnych Warunków Wypłaty Dywidendy poinformuje o treści takiej uchwały Zarządu Banku w formie raportu bieżącego.

Dzień dywidendy, termin wypłaty dywidendy oraz liczba akcji objętych dywidendą

Z zastrzeżeniem spełnienia się któregokolwiek z Warunków Wypłaty Dywidendy:

1) dzień dywidendy ustalono na 10 września 2021 r.;

2) termin wypłaty dywidendy ustalono na 29 września 2021 r.;

3) dywidenda przysługiwać będzie ze wszystkich akcji Banku, tj. z 262 470 034 (słownie: dwustu sześćdziesięciu dwóch milionów czterystu siedemdziesięciu tysięcy trzydziestu czterech) akcji.

Podstawa prawna

§ 19 ust. 2 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 marca 2018 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz.U. 2018, poz. 757).

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz