Jak Republika Federalna odkryła się na nowo na wystawie "documenta"

16.06.2021, 17:23aktualizacja: 16.06.2021, 17:30

„documenta. Polityka i sztuka” od 18 czerwca 2021 w Niemieckim Muzeum Historycznym.

Wystawa documenta, która stała się najważniejszą wystawą sztuki w Niemczech, zawdzięcza swój rozwój nie tylko politycznemu wymiarowi: zerwaniu z narodowym socjalizmem i tworzeniu się bloków w czasie zimnej wojny. Choć starała się zdystansować od nazistowskiej polityki kulturalnej, nie chciała otwarcie zajmować się narodowosocjalistyczną przeszłością. Równocześnie jej politycznie umotywowana prozachodnia orientacja oznaczała zdecydowane odejście od socjalistycznej sztuki „bloku wschodniego”.

Wystawa Niemieckiego Muzeum Historycznego documenta. Polityka i sztuka” (18 czerwca 2021 - 09 stycznia 2022) to pierwsza ekspozycja, która w oparciu o historię słynnej wystawy w Kassel dokonuje analizy różnorodnych interakcji pomiędzy polityką i sztuką w społeczeństwie niemieckim po 1945 roku.

Prof. dr Raphael Gross, dyrektor Niemieckiego Muzeum Historycznego:documenta zawsze była czymś więcej niż tylko wspaniałym pokazem sztuki. Wraz z nią, wyklęty do 1945 roku modernizm stał się ulubioną epoką młodej Republiki Federalnej. Sztuka nowoczesna posłużyła wczesnym twórcom documenta do dobrze widzianego zerwania z przeszłością nazistowską. Istnieją tu pewne kontynuacje: historyk Carlo Gentile wskazuje na przykład na udział Wernera Haftmanna - jednej z kluczowych  postaci wczesnych wystaw documenta - w zbrodniach wojennych latem 1944 roku. Nie przypadkiem dzieła zamordowanych żydowskich artystów nie znalazły się w przedstawianym przez Haftmanna obrazie modernizmu. Nasza wystawa po raz pierwszy w historii umożliwia zrozumienie, jak na documenta za pomocą sztuki tworzono politykę. Mam nadzieję, że w ten sposób umożliwimy nowe spojrzenie na historię Republiki Federalnej Niemiec”.

Sponsorem wystawy jest Federalna Fundacja Kultury.

KONTAKT:

Niemieckie Muzeum Historyczne

Dyrektor Komunikacji
Dr. Stephan Adam
Unter den Linden 2
10117 Berlin

tel. +49 30 20304-150
e-mail: presse@dhm.de

Dział prasowy i public relations
Daniela Lange
Unter den Linden 2