Polityka i społeczeństwo

MSZ: wiceminister Wawrzyk oraz wiceminister Kraska o obostrzeniach w wakacyjnych podróżach zagranicznych (komunikat)

23.06.2021, 18:45aktualizacja: 24.06.2021, 08:45

Biuro Rzecznika Prasowego Ministerstwa Spraw Zagranicznych informuje:

Ministerstwo Spraw Zagranicznych we współpracy z Ministerstwem Zdrowia 23 czerwca br. zorganizowało wspólny briefing prasowy w temacie podróżowania w okresie wakacji i ostrzeżeń dla podróżujących.

Wiceminister spraw zagranicznych Piotr Wawrzyk podkreślił, że mimo faktu, że dzięki programom szczepień sytuacja epidemiczna w Europie ulega stopniowemu polepszeniu, to w większości państw w dalszym ciągu utrzymane są zarówno restrykcje wewnętrzne, jak i te dotyczące podróży międzynarodowych.

– Od początku pandemii zalecamy daleko idącą wstrzemięźliwość w kwestii wyjazdów zagranicznych – powiedział wiceminister Wawrzyk. Dodał, że dynamicznie zmieniające się restrykcje mogą mieć wpływ na możliwości podróżowania i powrotu do domów obywateli RP. – W obecnej sytuacji epidemicznej, MSZ uznaje za zasadne utrzymanie 3. poziomu ostrzeżenia dla podróżujących. Nie podróżuj, jeżeli nie jest to absolutnie niezbędne – wskazał wiceszef polskiej dyplomacji.

Zaapelował również o bieżące sprawdzanie aktualnych informacji dla podróżujących na stronie MSZ oraz na stronach ambasad i urzędów konsularnych. Ministerstwo prowadzi bowiem szeroko zakrojone akcje prewencyjne i informacyjne za pośrednictwem mediów społecznościowych oraz witryn MSZ i placówek zagranicznych.

Wiceminister zdrowia Waldemar Kraska zwrócił uwagę na coraz nowsze mutacje wirusa, które są jeszcze bardziej zakaźne. Podkreślił, że Ministerstwo Zdrowia na bieżąco je monitoruje. Poinformował również o przywróceniu od 24 czerwca dziesięciodniowej kwarantanny dla osób przyjeżdzających do Polski spoza strefy Schengen i Europejskiego Obszaru Gospodarczego.

Obaj wiceministrowie zachęcili do skorzystania z programu szczepień jako pewnego ułatwienia bezpiecznych podróży zagranicznych oraz powrotu do kraju.

krz/

Data publikacji 23.06.2021, 18:45