Zdrowie i styl życia

Grudziądz: Wspólnie dbają o wodę

07.07.2021, 21:46aktualizacja: 07.07.2021, 21:50

Fot. UM Grudziądz
Grudziądz jest jednym z dwunastu samorządów zaproszonych do akcji „DbajMY o H2O”. Z tej okazji odbywa się spływ kajakowy, który dziś, 7 lipca, dotarł do naszego miasta.

Inicjatorami akcji są władze Wąbrzeźna na czele z burmistrzem Tomaszem Zygnarowskim. Kilkunastoosobowa ekipa spływu 2 lipca wyruszyła z Wąbrzeźna, by 10 lipca dotrzeć do brzegów Bałtyku.

Dziś kajakarze zawitali do grudziądzkiej mariny, gdzie zostali przyjęci przez Prezydenta Macieja Glamowskiego.

- To jest bardzo ciekawa inicjatywa – podkreśla Maciej Glamowski, Prezydent Grudziądza. – Wisła od wieków jest impulsem do rozwoju naszego miasta, zarówno pod względem gospodarczym, jak i rekreacyjnym. Kiedy dowiedziałem się o całej akcji, od razu zdecydowałem się ją poprzeć.

Ważną częścią spotkania było podpisanie specjalnej deklaracji, która dotyczy podejmowania oraz promowania działań, mających na celu ochronę zasobów wodnych.

- W tej deklaracji, w trzech bardzo rozwiniętych punktach, zebraliśmy nasze myśli i zadania do wykonania – tłumaczy Tomasz Zygnarowski, Burmistrz Wąbrzeźna. – W trakcie tego spływamy spotykamy się z samorządowcami i są to bardzo cenne spotkania, podczas których prowadzimy rozmowy. Po całym spływie będziemy kontynuować działania związane z projektem.

Udział w spływie bierze znany podróżnik z Grudziądza Lech Flaczyński. Jutro (8 lipca) rano kajakarze wyruszą w dalszą podróż. Do ekipy dołączy żona słynnego grudziądzkiego himalaisty.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 07.07.2021, 21:46