MI: Powstają kolejne obwodnice na Pomorzu Zachodnim oraz w Wielkopolsce (komunikat)

14.07.2021, 16:37aktualizacja: 14.07.2021, 16:38

Ministerstwo Infrastruktury informuje:

W ramach rządowego Programu Budowy 100 Obwodnic powstaną kolejne trasy na Pomorzu Zachodnim oraz w Wielkopolsce.

Obwodnica Szczecinka

14 lipca 2021 r. została podpisana umowa na projekt i budowę obwodnicy Szczecinka w ciągu drogi krajowej nr 20. Kontrakt na kwotę 106,6 mln zł zrealizuje firma Budimex. Inwestycja zostanie udostępniona kierowcom w 2025 roku.

­– Obwodnica Szczecinka to kolejne zadanie realizowane w ramach rządowego Programu budowy 100 obwodnic. Inwestycja ta pozwoli na odciążenie miasta od ruchu tranzytowego, a także poprawi poziom bezpieczeństwa mieszkańców. Dotrzymujemy słowa i sukcesywnie kierujemy do realizacji kolejne obwodnice na terenie całego kraju - powiedział wiceminister infrastruktury Rafał Weber.

Na opracowanie projektu budowlanego i uzyskanie decyzji o zezwoleniu na realizację inwestycji drogowej wykonawca będzie miał 17 miesięcy od podpisania umowy. Realizacja robót budowlanych ma potrwać 19 miesięcy (z wyłączeniem okresów zimowych).

Nowa trasa ominie Szczecinek od południa i połączy obwodnicę w ciągu drogi krajowej nr 20 z trasą S11 w rejonie Miękowa, gdzie powstanie nowy węzeł drogowy. Będzie to jednojezdniowa droga klasy GP (główna ruchu przyspieszonego). W ramach inwestycji powstaną też dwa ronda oraz wiadukt nad linią kolejową. Obwodnica będzie miała długość 4,3 km.

Program 100 obwodnic na Pomorzu Zachodnim

W ramach programu obwodnicowego w województwie zachodniopomorskim powstanie łącznie 9 obwodnic:

obwodnica Człopy w ciągu drogi krajowej nr 22,obwodnica Gryfina w ciągu drogi krajowej nr 31, obwodnica Kołbaskowa w ciągu drogi krajowej nr 13, obwodnica Rusinowa w ciągu drogi krajowej nr 22, obwodnica Stargardu w ciągu drogi krajowej nr 20, obwodnica Szczecinka w ciągu drogi krajowej nr 20, obwodnica Szwecji w ciągu drogi krajowej nr 22, obwodnica Wałcza w ciągu drogi krajowej nr 22, obwodnica Złocieńca w ciągu drogi krajowej nr 20.

Pod koniec kwietnia 2021 r. została podpisana umowa na projekt i budowę obwodnicy Gryfina w ciągu drogi krajowej nr 31. Dla pozostałych siedmiu inwestycji (obwodnice Człopy, Szwecji, Wałcza, Rusinowa, Stargardu, Kołbaskowa i Złocieniec) trwa przygotowywanie dokumentacji.

Obwodnica Grzymiszewa

Rozpoczyna się również realizacja obwodnicy Grzymiszewa w województwie wielkopolskim. To jedna z ośmiu inwestycji w Wielkopolsce, które powstają w ramach rządowego Programu budowy 100 obwodnic. Zakończenie wszystkich prac i udostępnienie nowej trasy kierowcom jest przewidywane jest na II kwartał 2024 r.

Trasa będzie miała ok. 1,5 km długości i ominie Grzymiszew od południa, a następnie poprzez rondo włączy się do istniejącej DK72. Koszt inwestycji to ponad 18 mln zł, a wykonawca ma 27 miesięcy na jej realizację.

- Plany dotyczące budowy obwodnicy Grzymiszewa właśnie wchodzą w fazę realizacji. Dzięki inwestycji ruch tranzytowy zostanie wyprowadzony z centrum miejscowości. Nastąpi poprawa bezpieczeństwa nie tylko mieszkańców Grzymiszewa, ale również kierowców podróżujących po DK72 — powiedział wiceminister infrastruktury Rafał Weber.

Dzięki budowie obwodnicy wzrośnie również komfort przejazdu pomiędzy Turkiem a Koninem, a także na trasie prowadzącej od strony Sieradza i Łodzi.

Program budowy 100 obwodnic w województwie wielkopolskim

W ramach Programu w Wielkopolsce powstanie łącznie 8 obwodnic: Gostynia w ciągu DK12, Koźmina Wielkopolskiego w ciągu DK15, Krotoszyna, Zdun i Cieszkowa w ciągu DK15, Kamionnej w ciągu DK24, Kalisza w ciągu DK25, Strykowa w ciągu DK32, Żodynia w ciągu DK32, Grzymiszewa w ciągu DK72.

kom/ pif/

Data publikacji 14.07.2021, 16:37