Polityka i społeczeństwo

MRPiT: Rozmowa wicepremiera Jarosława Gowina z sekretarz handlu Giną Raimondo nt. polsko-amerykańskich relacji gospodarczych (komunikat)

21.07.2021, 18:14aktualizacja: 21.07.2021, 18:15

- Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii informuje:

Inwestycje amerykańskie w Polsce oraz przygotowanie pozytywnej agendy na przyszłość, w tym kwestia reaktywacji formatu Dialogu Gospodarczego i Handlowego – to główne tematy rozmowy telefonicznej wicepremiera, ministra rozwoju, pracy i technologii Jarosława Gowina z amerykańską sekretarz handlu Giną Raimondo.

- Zależy nam nie tylko na rozwiązaniu bieżących problemów, ale także na wzmocnieniu i zintensyfikowaniu wzajemnych relacji gospodarczych między Polską a Stanami Zjednoczonymi. W tym kontekście sugerujemy reaktywację formatu Dialogu Gospodarczego i Handlowego ustanowionego deklaracją prezydentów Polski i USA jeszcze w 2002 roku – powiedział wicepremier, minister rozwoju, pracy i technologii Jarosław Gowin.

W ostatnich latach format ten nie był szczególnie wykorzystywany. Ostatnio pojawiło się jednak wiele nowych tematów z dziedziny przemysłu, cyfryzacji czy też energetyki, które za jego pośrednictwem strona polska i amerykańska mogłyby wspólnie omówić.

- Z punktu widzenia kierowanego przeze mnie resortu kluczowe byłoby również poszerzenie bilateralnej agendy o kwestie innowacji oraz badań i rozwoju. Polskie instytucje wsparcia innowacji takie jak Sieć Badawcza Łukasiewicz i Narodowe Centrum Badań i Rozwoju utrzymują kontakty z uczelniami amerykańskimi w takich obszarach jak elektromobilność, biofarmaceutyka, kosmos, lotnictwo czy też inżynieria materiałowa. Chcielibyśmy nawiązać analogiczne relacje z podmiotami nadzorowanymi przez Departament Handlu oraz pozostałe departamenty. Ściślejsza współpraca gospodarcza stanowi gwarancję jeszcze bliższych kontaktów między Polską a Stanami Zjednoczonymi, które wykraczają poza kwestie zobowiązań sojuszniczych – podkreślił premier Gowin.

Podczas rozmowy z sekretarz handlu Giną Raimondo poruszono również kwestię rozważanej nowelizacji ustawy o radiofonii i telewizji. Poselski projekt w tej sprawie wpłynął 7 lipca 2021 r. do Marszałek Sejmu Elżbiety Witek.

Polsko-amerykańska współpraca gospodarcza

Stany Zjednoczone są jednym z ważniejszych partnerów handlowych Polski i jednym z kluczowych inwestorów. Wartość obrotów handlowych Polski z USA w 2020 r. wyniosła 15,58 mld dolarów. Eksport Polski do Stanów Zjednoczonych osiągnął 7,6 mld dolarów, a import ok. 8 mld dolarów. Co więcej, w ciągu pierwszych czterech miesięcy 2021 r. polski eksport do USA wzrósł o 14% r/r.

kom/ maja/

Data publikacji 21.07.2021, 18:14