Polityka i społeczeństwo

MRPiT: Wicepremier Jarosław Gowin spotkał się z przedstawiciel USA do spraw handlu Katherine Tai (komunikat)

04.08.2021, 19:26aktualizacja: 05.08.2021, 09:19

- MRPiT informuje:

Współpraca transatlantycka, w tym zaangażowanie Polski w nowoutworzoną Radę ds. Handlu i Technologii , kwestie związane z reformą WTO oraz polsko-amerykańskie relacje gospodarcze były głównymi tematami wideokonferencji wicepremiera Jarosława Gowina z przedstawiciel USA do spraw handlu (United States Trade Representative), KatherineTai.

Rozmowa została zorganizowana z inicjatywy strony amerykańskiej. W okresie ostatnich tygodni było to już trzecie spotkanie wicepremiera Jarosława Gowina z wysokim przedstawicielem administracji Stanów Zjednoczonych.

Podczas spotkania poruszono tematy współpracy transatlantyckiej, w tym roli naszego kraju w utworzonej w czerwcu br. amerykańsko-unijnej Radzie ds. Handlu i Technologii.

Polska jest zwolennikiem dialogu w ramach Wspólnej Transatlantyckiej Agendy który pozwoli nam wspólnie stawić czoła globalnym wyzwaniom.

Liczymy, że na forum Rady ds. Handlu i Technologii (TTC) możliwa będzie współpraca dotycząca m.in. cyberbezpieczeństwa, rozwiązań w zakresie handlu elektronicznego, reguł konkurencji oraz rozwoju innowacji cyfrowych

- podkreślił wicepremier, minister rozwoju pracy i technologii Jarosław Gowin.

Wicepremier Jarosław Gowin i przedstawiciel USA do spraw handlu Katherine Tai rozmawiali również o amerykańskich inwestycjach w Polsce. Osobny wątek poświęcono zaangażowaniu USA w Inicjatywę Trójmorza i i polskich obawach związanych z perspektywą dokończenia rosyjskiego gazociągu Nord Stream2.

Polsko-amerykańskie relacje gospodarczeStany Zjednoczone są jednym z najważniejszych partnerów handlowych Polski poza Unią Europejską - to nasz drugi rynek eksportowy i trzeci importowy. W 2020 r. obroty wzajemne wyniosły 15,5 miliarda USD. W I kwartale 2021 polski eksport wzrósł o 14% r/r.

Według raportu KPMG, USA to drugi najważniejszy inwestor w Polsce, odpowiada za 13% wartości wszystkich bezpośrednich inwestycji zagranicznych (4% PKB Polski). Firmy z udziałem kapitału amerykańskiego zatrudniają w Polsce ok. 267 000 pracowników.

Polska jest głównym odbiorcą amerykańskich inwestycji w Europie Środkowo-Wschodniej. W naszym kraju lokowane jest 40% całkowitego kapitału zainwestowanego przez firmy amerykańskie w krajach naszego regionu.

kom/ kmz/

Data publikacji 04.08.2021, 19:26