Newsletter

Zdrowie i styl życia

Jak obniżyć poziom cholesterolu za pomocą diety

17.08.2021, 15:58aktualizacja: 17.08.2021, 16:04

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Zawały serca i udary mózgu to tylko niektóre z możliwych, groźnych następstw zaburzeń lipidowych, wśród których najczęściej rozpoznawana jest hipercholesterolemia. Na szczęście, tego rodzaju problemom można w dużej mierze zapobiegać – m.in. poprzez zdrowy sposób żywienia. Dowiedz się, co można jeść, a czego należy unikać w diecie „antycholesterolowej”.

Praktyczne, szczegółowe zalecenia i rekomendacje ekspertów dotyczące profilaktyki zaburzeń lipidowych przy pomocy odpowiedniej diety można znaleźć m.in. na stronie internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ). Streszczenie podstawowych zasad dietetycznych, których stosowanie pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi lub też po prostu utrzymywać go „w ryzach”, znajduje się w poniższym materiale wideo.

Oto przykładowe teksty na ten temat ze strony NCEŻ:

Jeśli ktoś chce się dowiedzieć więcej na ten temat, to warto, aby odwiedził wspomnianą wcześniej stronę internetową NCEŻ, gdzie dostępnych jest wiele eksperckich artykułów dotyczących wpływu diety na stężenie różnych lipidów we krwi, a także stronę internetową Akademii NFZ, na której można znaleźć różne prozdrowotne plany żywieniowe.

Na koniec warto jednak dodać, że sama dieta może być niewystarczająco skuteczna w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych u niektórych pacjentów, np. tych, obciążonych genetycznie uwarunkowaną hipercholesterolemią rodzinną, czy też u pacjentów z zaawansowanymi, powikłanymi już chorobami sercowo-naczyniowymi. W tych przypadkach konieczne jest m.in. stosowanie odpowiednich leków, choć oczywiście odpowiednia dieta wciąż ma duże znaczenie, podobnie jak regularna aktywność fizyczna (dopasowana do możliwości danego pacjenta), jak też i inne elementy zdrowego stylu życia.

Źródło informacji: Serwis Zdrowie

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
embeduj wideo
Data publikacji 17.08.2021, 15:58
Źródło informacji Serwis Zdrowie
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ

Pozostałe z kategorii