Dzięki inwestycji EIG powstał nowy niezależny brytyjski producent energii elektrycznej

01.09.2021, 11:28aktualizacja: 01.09.2021, 11:33

EIG finalizuje przejęcie zakładu kogeneracyjnego zasilanego turbiną gazową o cyklu łączonym (CCGT) o mocy 1332 MW oraz magazynu energii o mocy 49 MW w Nottinghamshire, Anglia.

Nowo utworzona spółka West Burton Energy jest na odpowiedniej pozycji, by wspierać transformację energetyczną.

NOTTINGHAMSHIRE, Anglia--(BUSINESS WIRE)-- Utworzona dziś spółka West Burton Energy zostanie czołowym dostawcą energii elektrycznej w Wielkiej Brytanii po tym, jak EIG, inwestor instytucjonalny w globalny sektor energetyczny oraz jeden z największych na świecie inwestorów infrastrukturalnych, przejął portfel aktywów energetycznych od EDF Energy. Transakcja sfinalizowana 31 sierpnia 2021 r. obejmuje West Burton B – zakład kogeneracyjny zasilany turbiną gazową o cyklu łączonym („CCGT”) oraz magazyn energii o mocy 49 MW w Nottinghamshire w Anglii.

R. Blair Thomas, prezes i dyrektor generalny EIG, powiedział:

„Transakcja wpisuję się w naszą strategię inwestowania w aktywa wysokiej jakości, najlepsze w swojej klasie zespoły i kluczową infrastrukturę energetyczną. Elektrownie gazowe udowodniły swoją strategiczną rolę w brytyjskim systemie dostaw energii elektrycznej, a nasza inwestycja w West Burton Energy podkreśla nasze zaangażowanie w dalsze wykorzystanie gazu w realizowaniu transformacji energetycznej”.

West Burton B to wysoce elastyczna i wydajna elektrownia CCGT z trzema jednostkami o cyklu łączonym, która może wygenerować dość energii elektrycznej, aby zasilić około 1,5 mln domów i jest połączona z jednym z największych magazynów energii w Europie. Łącznie te dwie technologie zapewniają kluczowe produkty z zakresu energii elektrycznej na żądanie, które są kluczowe dla wsparcia zmieniającej się struktury sieci energetycznej w Wielkiej Brytanii i przejścia na gospodarkę niskoemisyjną.

„Wysoka wydajność stacji oznacza mniejsze zużycie paliw kopalnych i niższe poziomy emisji na jednostkę wytworzonej energii elektrycznej - wyjaśnił Mike Nason, zarządca stacji w West Burton Energy. - Biorąc pod uwagę te względy oraz fakt, że nasza niezależna stacja jest jedną z najnowszych w kraju, West Burton Energy staje na czele zmieniającego się rynku energii w Wielkiej Brytanii”.

Walid Mouawad, dyrektor zarządzający EIG, dodał:

„To doskonała szansa dla naszych inwestorów, gdyż West Burton Energy wkracza na ścieżkę rozwoju w kierunku opracowania wspierających przyszłość rozwiązań o zerowych emisjach netto. W obliczu dynamicznego rozwoju rozwiązań wytwarzania energii odnawialnej jesteśmy przekonani, że technologia magazynowania energii będzie nadal wspierać stabilność krajowej sieci energetycznej w Wielkiej Brytanii. EIG z przyjemnością nawiązuje współpracę z tym niesamowitym zespołem i staje się częścią fascynującego nowego rozdziału West Burton Energy”.

Cantor Fitzgerald był doradcą finansowym EIG w związku z transakcją, natomiast White & Case pełnił funkcję doradcy prawnego.

West Burton Energy

West Burton Energy to nowo założony niezależny producent energii elektrycznej i czołowy dostawca elektryczności w Wielkiej Brytanii. Spółka obsługuje zakład kogeneracyjny zasilany turbiną gazową o cyklu łączonym (CCGT) o mocy 1332 MW, magazyn energii o mocy 49MW i posiada lokalizację z pozwoleniem na budowę zakładu z turbiną gazową o obiegu otwartym (OCGT) w Nottinghamshire w Anglii. Więcej informacji na stronie internetowej West Burton Energy www.westburtonenergy.com.

EIG

Spółka EIG jest czołowym inwestorem instytucjonalnym w globalny sektor energetyczny, który wg stanu na dzień 30 czerwca 2021 r. zarządza kapitałem w wysokości 22,5 mld dolarów. EIG specjalizuje się w prywatnych inwestycjach w infrastrukturę energetyczną i związaną z energetyką w skali globalnej. W ciągu 39-letniej historii spółki EIG zainwestowała ona ponad 38 mld dolarów w sektor energetyczny w ramach 373 projektów lub spółek w 38 krajach na sześciu kontynentach. Wśród klientów EIG znajduje się wiele czołowych systemów emerytalnych, firm ubezpieczeniowych, funduszy specjalnych powstałych z darowizny, fundacji i państwowych funduszy majątkowych w USA, Azji i Europie. EIG ma siedzibę w Waszyngtonie oraz oddziały w Houston, Londynie, Sydney, Rio de Janeiro, Hong Kongu i Seulu. Więcej informacji na stronie internetowej EIG: www.eigpartners.com.

Wersja źródłowa w portalu businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20210831005838/en/.

Źródło: EIG

KONTAKT: