Straciłeś pieniądze? Rzecznik Finansowy pomoże je odzyskać

02.09.2021, 17:06aktualizacja: 02.09.2021, 17:14

Klient banku lub innej instytucji płatniczej, który poniesie straty finansowe w wyniku oszustwa ma prawo domagać się zwrotu utraconej kwoty. Jeśli spotka się z odmową, może skorzystać z pomocy Rzecznika Finansowego. Przypomniał o tym przedstawiciel tego urzędu w ramach dyskusji na konferencji Cybersec Forum 2021.

Według prof. Jakuba Szczerbowskiego, dyrektora Wydziału Klienta Rynku Bankowo-Kapitałowego w biurze Rzecznika Finansowego ustawa o usługach płatniczych jasno definiuje te kwestie. Każdy klient może domagać się od banków lub innych instytucji płatniczych zwrotu środków, które zostały skradzione z ich konta.

Jeśli zgłoszona przez klienta reklamacja zostanie rozpatrzona negatywnie, można zwrócić się po pomoc do Rzecznika Finansowego. Urząd udziela klientom kilku form pomocy. Pierwsza z nich to tzw. interwencja, czyli prowadzenie dalszego ciągu postępowania reklamacyjnego.

Rzecznik Finansowy stara się zmienić stanowisko instytucji i - jak podkreślił prof. Szczerbowski - skuteczność tylko tego typu działania jest na poziomie 46 proc. Kolejną formę pomocy stanowi mediacja między instytucją a klientem mająca na celu wypracowanie kompromisu.

W ramach wyjątkowych sytuacji Rzecznik Finansowy może również pomóc w wytaczaniu powództwa do sądu powszechnego wobec instytucji finansowej. Dzieje się tak, kiedy potrzebne jest np. ukształtowanie linii orzeczniczej lub sprawa jest bezprecedensowa i wymagane będzie zaangażowanie urzędu.

W trakcie panelu poświęconego bezpieczeństwu klientów finansowych w świecie cyfrowym Mateusz Górnisiewicz, zastępca dyrektora Departamentu Cyberbezpieczeństwa Komisji Nadzoru Finansowego (KNF) przypomniał o problemie wyłudzeń danych, przedstawiając kilka najczęstszych scenariuszy realizowanych przez przestępców.

Do wyłudzenia zazwyczaj dochodzi przy bezpośrednim kontakcie z klientem, kiedy podczas rozmowy telefonicznej przestępca podszywa się pod pracownika banku lub instytucji płatniczej. Może on również zachęcać do instalacji złośliwego oprogramowania, które pozwoli monitorować aktywność urządzenia mobilnego klienta.

Przedstawiciel KNF polecał weryfikację legalności działania danej instytucji płatnicznej na stronach internetowych urzędu, gdzie prowadzone są rejestry podmiotów regulowanych lub notyfikowanych. Znajduje się tam również lista podmiotów potencjalnie zagrażających bezpieczeństwu klientów.

Kamil Giereś, Head of Legal Allegro Pay, przedstawił rozwiązania stosowane przez serwis aukcyjny w zakresie ochrony klientów przed oszustwami, wymieniając zarówno weryfikację sprzedających, jak również program ochrony kupujących, monitoring transakcji i system bezpieczeństwa z uwierzytelnianiem dwuskładnikowym.

Innowacyjne rozwiązanie w zakresie systemu płatności wykorzystującego skan siatkówki oka opisał Krystian Kulczycki, prezes PayEye. Pilotażowy program z wykorzystaniem terminali jest obecnie prowadzony we Wrocławiu i zgodnie z badaniami ekspertów, zapewnia wysoki poziom bezpieczeństwa.

Panel poświęcony bezpieczeństwu klientów finansowych w świecie cyfrowym odbył się w ramach konferencji Cybersec Forum w dniach 1-2 września 2021 zorganizowanej w Krynicy Górskiej.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Data publikacji 02.09.2021, 17:06