Polityka i społeczeństwo

CBA: Oszustwo na Tax Free. Areszt dla obywatela Ukrainy (komunikat)

07.09.2021, 11:34aktualizacja: 07.09.2021, 11:35

- Wydział Komunikacji Społecznej CBA informuje:

Oszustwo na Tax Free. Areszt dla obywatela Ukrainy

Kolejna osoba zamieszana w proceder wyłudzenia zwrotu nienależnego podatku VAT zatrzymana przez CBA. Decyzją sądu najbliższe trzy miesiące spędzi w areszcie.

Funkcjonariusze rzeszowskiej Delegatury CBA we współpracy z Bieszczadzkim Oddziałem Straży Granicznej zatrzymali obywatela Ukrainy, w sprawie dotyczącej wyłudzania podatku VAT. Mężczyzna został zatrzymany na przejściu granicznym w Medyce.

Czynności przeprowadzono na polecenie Podkarpackiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu ds. Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Rzeszowie.

Zatrzymany to kolejna osoba podejrzana o udzielanie korzyści majątkowych funkcjonariuszom Służby Celnej wykonującym czynności na stanowisku odprawy TAX FREE w zamian za poświadczenie przez nich nieprawdy co do wywozu towarów poza terytorium Unii Europejskiej.

Ustalenia śledczych wskazują, że zatrzymany miał wspólnie z innymi osobami uczestniczyć w przedkładaniu do odprawy celnej nierzetelnych dokumentów TAX FREE/zwrot VAT dla podróżnych wystawionych na łączną kwotę ponad 200 tys. zł i w zamian za ich odprawę udzielać korzyści majątkowych funkcjonariuszom Służby Celnej. Fikcyjne dokumenty TAX FREE wykorzystywano następnie do nienależnego zwrotu podatku VAT. Mężczyzna usłyszał już zarzuty i decyzją sądu został tymczasowo aresztowany.

Tym samym liczba podejrzanych się powiększa. Dotychczas zarzuty w niniejszej sprawie ogłoszono ponad 40 osobom. W latach 2013-2014 miało dochodzić do poświadczenia nieprawdy w dokumentach TAX FREE – zwrot VAT dla podróżnych przez osoby prowadzące działalność gospodarczą na terenie całego kraju. W dokumentach wpisywano fikcyjny zakup i wywóz towarów poza teren Unii Europejskiej. Miało to na celu obniżenie należnego podatku i spowodowanie uszczupleń należności publicznoprawnych wielkiej wartości.

Planowane są dalsze zatrzymania osób.

kom/ ago/

Data publikacji 07.09.2021, 11:34