Polityka i społeczeństwo

15 września w Strasburgu odbędzie się coroczna debata o stanie UE

07.09.2021, 14:03aktualizacja: 07.09.2021, 14:07

© European Union 2020 - Source : EP
Coroczna debata o stanie UE, dotycząca bilansu za miniony rok i planów na przyszłość, odbędzie się 15 września w Strasburgu. Unijne priorytety przedstawi szefowa Komisji Europejskiej Ursula von der Leyen.

Czym jest debata o stanie Unii Europejskiej?

Debata o stanie Unii Europejskiej odbywa się we wrześniu każdego roku. Przewodnicząca lub przewodniczący Komisji Europejskiej wygłasza w Parlamencie Europejskim orędzie oraz omawia z europosłami działania KE w ostatnim roku, plany na kolejny rok i wizję przyszłości.

Jest to okazja do zademonstrowania odpowiedzialności Komisji Europejskiej przed demokratycznie wybranymi przedstawicielami obywateli UE - posłami do Parlamentu Europejskiego, jedynej instytucji UE wybieranej w wyborach bezpośrednich. Eurodeputowani wezmą pod lupę prace KE; deklarują też, że dopilnują, aby „kluczowe troski Europejczyków zostały uwzględnione”.

Priorytety, które przewodnicząca Komisji Europejskiej Ursula von der Leyen przedstawiła podczas zeszłorocznej debaty o stanie Unii Europejskiej, pozostają aktualne: UE kontynuuje wysiłki na rzecz walki z pandemią koronawirusa i dążenia do społecznej i gospodarczej odbudowy, jednocześnie skupiając się na swoich sztandarowych programach, takich jak Europejski Zielony Ład i strategia cyfrowa.

Gdzie oglądać debatę?

Debatę będzie można obejrzeć na żywo na  stronie internetowej Parlamentu Europejskiego w środę 15 września od godz. 9.00. Tłumaczenie ustne będzie dostępne we wszystkich 24 językach urzędowych UE – wystarczy wybrać odpowiedni język.

kic/

Źródło informacji: EuroPAP News

Materiał powstał w ramach projektu EuroPAP News, realizowanego przez Polską Agencję Prasową przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej za pośrednictwem dotacji Parlamentu Europejskiego

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE