Polityka i społeczeństwo

Fundusz UE o wartości 5 mld euro pomoże złagodzić skutki brexitu

09.09.2021, 12:58aktualizacja: 09.09.2021, 13:04

European Union, 2018
Fundusz UE o wartości 5 mld euro wesprze ludzi, firmy i kraje dotknięte wystąpieniem Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej. Do Polski trafi z tego mechanizmu 159 mln euro.

Źródło: PE30 grudnia 2020 r. zakończył się okres przejściowy po brexicie, a razem z nim koniec swobodnego przepływu osób, towarów, usług i kapitału między UE a Wielką Brytanią, co miało negatywne konsekwencje społeczne i gospodarcze dla obu stron.

Aby pomóc Europejczykom dostosować się do tych zmian, w lipcu 2020 r. przywódcy UE uzgodnili utworzenie rezerwy na dostosowanie do Brexitu - funduszu o wartości 5 mld euro (w cenach z 2018 r.), który ma zostać wypłacony do 2025 roku. Do grudnia powinno rozpocząć się wydawanie tych środków krajom UE, po zatwierdzeniu rezerwy przez Parlament Europejski. Europosłowie mają zagłosować nad funduszem na wrześniowej sesji plenarnej.

Fundusz wesprze wszystkie państwa UE, ale największe wsparcie mają otrzymać kraje i sektory najbardziej dotknięte brexitem - pierwsza na liście jest Irlandia, a za nią Holandia, Francja, Niemcy i Belgia. Polska z kwotą 159 mln euro znalazła się na ósmym miejscu w UE.

Przy określaniu kwoty dla każdego kraju pod uwagę brane były trzy czynniki: znaczenie handlu z Wielką Brytanią, wartość połowów w wyłącznej strefie ekonomicznej Wielkiej Brytanii oraz wielkość populacji zamieszkującej regiony morskie UE położone najbliżej Wielkiej Brytanii.

Źródło: PE

Do finansowania z funduszu będą kwalifikować się wyłącznie środki opracowane specjalnie dla przeciwdziałania negatywnym skutkom wyjścia Wielkiej Brytanii z UE. Chodzi m.in. o inwestycje w tworzenie miejsc pracy, w tym programy pracy krótkoterminowej, zmiany kwalifikacji i szkolenia. Z funduszu można będzie też finansować: reintegrację obywateli UE, którzy opuścili Wielką Brytanię przez brexit, wsparcie dla firm (zwłaszcza MŚP), osób samozatrudnionych i lokalnych społeczności, a także budowę zaplecza celnego i zapewnienie funkcjonowania kontroli granicznych, dotyczących zapobiegania chorobom roślin (fitosanitarnych) i bezpieczeństwa oraz systemy certyfikacji i licencjonowania.

Fundusz pokryje wydatki poniesione od 1 stycznia 2020 r. do 31 grudnia 2023 roku.

Rządy krajowe mogą swobodnie decydować, ile pieniędzy trafi do każdego obszaru. Jednak kraje w znacznym stopniu uzależnione od rybołówstwa w wyłącznej strefie ekonomicznej Wielkiej Brytanii muszą przeznaczyć minimalną kwotę swojego przydziału na łodziowe rybołówstwo przybrzeżne, a także społeczności lokalne i regionalne zależne od działalności połowowej.

Sektory finansowe i bankowe, które mogą skorzystać na brexicie, są wyłączone z pomocy.

kic/

Materiał powstał w ramach projektu EuroPAP News, realizowanego przez Polską Agencję Prasową przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej za pośrednictwem dotacji Parlamentu Europejskiego

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 09.09.2021, 12:58