Polityka i społeczeństwo

Toruń: Dowody z krótszym terminem

10.09.2021, 14:58aktualizacja: 10.09.2021, 15:00

Fot. Małgorzata Litwin
Jeśli masz dowód osobisty wydany po 2 sierpnia 2021 roku, będzie on ważny krócej niż standardowe 10 lat.

To informacja ważna zarówno dla posiadaczy takich dowodów, jak i instytucji, które od swoich klientów wymagają poświadczenia danych osobowych za pomocą dowodu osobistego. W związku z opóźnieniami we wdrożeniu nowego typu dokumentu z rozszerzoną warstwą elektroniczną obecnie wydawane dowody tożsamości mają krótszy termin ważności.

- Interesanci zaczynają się do nas zgłaszać z zarzutami, że wydano im wadliwe dowody, ponieważ różne instytucje, zwłaszcza banki udzielające kredytów, zwracają uwagę na krótszy niż 10-letni okres ważności dokumentów niż obowiązujący do tej pory – mówi Grażyna Przybysz, dyrektor Wydziału Spraw Administracyjnych Urzędu Miasta Torunia. - Informuję wszystkich zainteresowanych, że dowody osobiste wydane po 2 sierpnia 2021 r. z krótszym terminem ważności są ważne i można na ich podstawie dokonywać czynności prawnych.

Dowody takie będą ważne nie dłużej niż do 3 sierpnia 2031 r.

Nie jest jeszcze znany dokładny termin wprowadzenia do obiegu nowego typu dowodów osobistych. Będzie on wskazany w komunikacie ministra MSWiA i ministra cyfryzacji, kiedy zostaną pokonane problemy techniczne, jakie pojawiły się w związku z przygotowaniem przez rząd nowego systemu. Dlatego zadecydowano, że w okresie przejściowym dowody osobiste wydane po 2 sierpnia 2021 r. zamiast 10-letniego terminu ważności będą miały termin krótszy.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 10.09.2021, 14:58