Bralczyk, Flanagan, Follett, Michaelides, Staroń, Miłoszewski, Maciąg i wielu innych na największych w Polsce Wirtualnych Targach Książki

13.10.2021, 09:20aktualizacja: 13.10.2021, 09:34

Empik - Wirtualne Targi Książki (1)
Wystartowały Wirtualne Targi Książki - prawdziwy literacki festiwal. Przez dwa tygodnie odbędzie się 60 wydarzeń na kilku scenach: spotkania autorskie z polskimi i zagranicznymi pisarzami, warsztaty, webinary i sesje live cooking. Na wirtualnych stoiskach swoje premiery zaprezentuje 150 wydawców. Odwiedzający mogą liczyć na atrakcyjne promocje i rabaty do 50% oraz książki z autografami. Targi organizowane przez Empik potrwają do 26 października.

150 wydarzeń z 3 milionami unikalnych widzów i ponad 720 tys. kupionych książek - dotychczasowe trzy edycje Wirtualnych Targów spotkały się z ogromnym zainteresowaniem, a Empik wzmocnił pozycję niekwestionowanego lidera wydarzeń kulturalnych w formule online. Jesienna odsłona może pobić dotychczasowe rekordy frekwencji, dzięki dziesiątkom wydarzeń na kilku scenach: Głównej, Apostrof, Przecinek i Kropka oraz zupełnie nowej - Rozwój, a także branżowej Scenie Forum.

Najważniejsze premiery

Scena Główna to miejsce dla tzw. headlinerów, literatury sensacyjnej, kryminalnej i thrillerów. Wśród gości znajdziemy najważniejsze nazwiska z polskiej i światowej literatury, m.in. Katarzynę Bondę, Przemka Staronia, Alexa Michaelidesa, Johna Flanagana, Jerzego Bralczyka i Michała Ogórka. Na Scenie Apostrof odbędą się wydarzenia poświęcone literaturze pięknej oraz reportażom - na przykład z udziałem Magdaleny Wolińskiej-Riedi, Jacka Dehnela, Dominiki Słowik, Kena Folletta i Zygmunta Miłoszewskiego. W tej przestrzeni odbędzie się również premiera książki oraz audiobooka: „Mała Księżniczka”, w której uczestniczyć będzie autorka Karolina Lewestam, a także Maja Ostaszewska oraz Joanna Longić z zespołu Tęskno.

Nowością w programie Wirtualnych Targów Książki jest Scena Rozwój - przestrzeń, która porusza zagadnienia związane z motywacją, rozwojem osobistym, kulinariami czy ogrodnictwem. Na tej Scenie zagoszczą m.in. Maia Sobczak, Alicja Rokicka oraz Wioleta Błazucka, a warsztaty z ich udziałem będą połączone z sesją live cooking. W programie jest również webinar przygotowany przez Natalię de Barbaro, autorkę bestsellerowej „Czułej przewodniczki”.

Rodzice natomiast znajdą wiele inspiracji podczas wydarzeń na Scenie Przecinek i Kropka, gdzie pojawi się m.in. przegląd nowości literackich dla dzieci prezentowany przez dziennikarki Katarzynę Stoparczyk i Justynę Dżbik-Kluge oraz pisarza Marcina Szczygielskiego, a także odbędą się spotkania z Martyną Wojciechowską i Sylwią Chutnik. Targom towarzyszyć będą specjalne relacje zza kulis prowadzone przez lubianych influencerów.

Cyfrowy lider z programem dla branży

"Z myślą o wydawcach, autorach i innych przedstawicielach rynku książki Empik przygotował program wydarzeń branżowych na Scenie Forum. „Tematem przewodnim będą treści cyfrowe, w produkcji których jesteśmy rynkowym liderem. Tylko w tym roku, w ramach rozwoju oferty Empik Go na platformie pojawiły się 24 produkcje oryginalne, z udziałem największych polskich gwiazd, m.in. Aleksandry Popławskiej, Cezarego Pazury czy Bogusława Lindy. Dostarczyliśmy odbiorcom niemal 18 tysięcy nowych odcinków podcastów i rozbudowaliśmy ofertę w ramach segmentów: true crime, mindfulness czy well-being. Nowością w Empik Go będą również e-komiksy” - podkreśla Kuba Piotrkowicz, Head of Digital Content w Grupie Empik. W programie znajdziemy m.in. specjalistyczne webinary o nagrywaniu audiobooków i podcastów, projektowaniu okładek cyfrowych książek, print on demand - unikalnym rozwiązaniu oferowanym przez Virtualo oraz o zagadnieniach z obszaru SEO.

Wirtualne Targi Książki trwają od 13 do 26 października online na: www.empik.com/wirtualne-targi-ksiazki oraz w aplikacji mobilnej Empik. Spotkania są transmitowane na profilu Empiku na Facebooku (tłumaczone na język migowy), Instagramie oraz na YouTube. Udział w webinarach Sceny Rozwój oraz Forum jest możliwy po wcześniejszej rejestracji na platformie ClickMeeting. Odwiedzający wirtualne stoiska mogą liczyć na atrakcyjne promocje i rabaty do 50% obejmujące publikacje drukowane oraz cyfrowe, a także na bezpłatną dostawę zamówień w ramach usług Empik Premium.

Źródło informacji: Empik

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE