Polityka i społeczeństwo

Komorniki: Swoją działalność rozpoczęła Rada Seniorów

25.10.2021, 18:34aktualizacja: 25.10.2021, 18:36

Fot. I sesja Rada Seniorow Gminy Komorniki
25 października 2021 roku rozpoczęła działalność Rada Seniorów Gminy Komorniki. Pierwsze posiedzenie odbyło się w sali sesyjnej w Urzędzie Gminy Komorniki.

Członków Rady przywitali wójt Jan Broda i sekretarz gminy Olga Karłowska. Wójt przypomniał, że Rada będzie pełnić funkcje doradcze, by władze samorządowe miały lepsze rozeznanie w potrzebach i problemach seniorów. Wręczył każdemu zaświadczenie, a następnie odbyło się uroczyste ślubowanie. Wójt pogratulował wyboru wszystkim radnym oraz życzył całej Radzie powodzenia w pracy społecznej.
W roli obserwatorów zasiedli przewodniczący Rady Gminy Marian Adamski i jego zastępca Piotr Wiśniewski, a także dyrektor GOK Damian Konieczek (wcześniej prezes stowarzyszenia Aktywni Razem).

Na pierwszym spotkaniu, członkowie rady wybrali ze swego grona prezydium. Przewodniczącą została pani Urszula Bartkowiak, wiceprzewodniczącymi pani Helena Zaradzka i Mirosława Szaj.

Członkowie rady zostali poinformowani o zapisach w statucie, a także że mogą oni podejmować własne uchwały dotyczące funkcjonowania Rady. Ustalono też, że posiedzenia rady będą się odbywać nie rzadziej niż raz na kwartał. Pojawiły się również pierwsze propozycje tematów, którymi zajmie się Rada Seniorów.

Zadaniem rady będzie przede wszystkim integracja komornickich grup seniorów, reprezentowanie ich interesów oraz podejmowanie inicjatyw na rzecz starszych mieszkańców gminy, które mogłyby się przyczynić do zwiększenia ich aktywności w życiu lokalnej społeczności.

Komornicka Rada Seniorów liczy 13 członków, a jej kadencja potrwa pięć lat. Uchwałę o jej powołaniu podjęli gminni radni podczas uroczystej sesji zwołanej z okazji Dni Gminy Komorniki, 4 września 2021 roku. Zgłoszono do niej przedstawicieli kół seniorów, organizacji, instytucji działających na rzecz osób starszych.

Skład Rady Seniorów Gminy Komorniki:
Urszula Bartkowiak (przewodnicząca), Zenon Dolata, Ryszard Gallas, Danuta Gawlik, Hanna Kaczmarek, Małgorzata Kempska, Jolanta Kliber, Franciszek Kulpa, Maria Sobczyńska, Mirosława Szaj (wiceprzewodnicząca), Jan Trzebiatowski, Danura Woźniak, Helena Zaradzka (wiceprzewodnicząca).

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 25.10.2021, 18:34