Polityka i społeczeństwo

Rzecznik Prasowy Ministra Koordynatora Służb Specjalnych: inicjował działalność szpiegowską, został zatrzymany (komunikat)

25.11.2021, 08:12aktualizacja: 25.11.2021, 08:14

- Rzecznik Prasowy Ministra Koordynatora Służb Specjalnych informuje:

Funkcjonariusze ABW zatrzymali obywatela Polski podejrzanego o inicjowanie działalności szpiegowskiej na rzecz Rosji i działanie na szkodę interesów Rzeczypospolitej Polskiej.

Funkcjonariusze Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego zatrzymali obywatela Polski, podejrzanego o działalność szpiegowską. Materiał dowodowy, w tym wykonane czynności procesowe, wskazują, że zatrzymany 66-letni obywatel Polski jest podejrzany o inicjowanie działalności szpiegowskiej na rzecz Rosji i współdziałanie z innym mężczyzną, zatrzymanym wcześniej w prowadzonej przez ABW sprawie. Zatrzymany 66-latek wspierał działalność szpiegowską na rzecz rosyjskiego wywiadu [FSB] i działał na szkodę interesów Rzeczypospolitej Polskiej.

Do zatrzymania doszło 21 listopada 2021 r. na terenie województwa warmińsko-mazurskiego. W trakcie przeszukania miejsca zamieszkania zatrzymanego zabezpieczono rzeczy i dokumenty, które uzupełniają obszerny materiał dowodowy. Mężczyzna nie przyznał się do stawianych mu zarzutów. Sąd zastosował wobec niego 3-miesięczny areszt.

Śledztwo prowadzone jest przez Departament Postępowań Karnych Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego w Warszawie pod nadzorem Mazowieckiego WZ Departamentu d/s Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Warszawie i dotyczy brania udziału przez ustalonych obywateli RP i Federacji Rosyjskiej w działalności rosyjskiego wywiadu [FSB] przeciwko Rzeczypospolitej Polskiej, tj. przestępstwa z art. 130 § 1 kk.

Sprawa jest rozwojowa. Znaczna część materiałów śledztwa ma charakter niejawny.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe.(PAP)

kom/ agzi/ lena/

Data publikacji 25.11.2021, 08:12