Polityka i społeczeństwo

Ostrów Wielkopolski: Będzie nowe przedszkole przy ul. Staroprzygodzkiej

25.11.2021, 12:47aktualizacja: 25.11.2021, 12:50

Fot. UM Ostrów Wielkopolski
Budowa nowoczesnego i ekologicznego przedszkola przy ulicy Staroprzygodzkiej oficjalnie ruszyła. We wtorek, 16 listopada, wmurowano kamień węgielny pod bardzo oczekiwaną w mieście inwestycję. Drzwi przedszkola dla najmłodszych mieszkańców i ich rodziców otwarte zostaną 1 września 2022 roku.

- 9 600 000 złotych - tyle będzie nas kosztowała budowa od podstaw nowoczesnego przedszkola przy ulicy Staroprzygodzkiej. To tu, na Osiedlu Zacisze Zębców, stawiamy 12-oddziałowe przedszkole dla niemal 300 najmłodszych ostrowian. Dziś oficjalnie rozpoczęliśmy tę inwestycję! Akt erekcyjny pod budowę nowego przedszkola wmurowaliśmy razem z dziećmi z Przedszkola nr 2 “Jarzębinka”. I to właśnie one nowy rok szkolny 2022/2023 rozpoczną, jako pierwsze, w pięknie wyposażonym, nowoczesnym obiekcie przy ulicy Staroprzygodzkiej - mówi Beata Klimek, prezydent Ostrowa Wielkopolskiego.

Przy realizacji tego zadania wykorzystane zostaną innowacyjne technologie stosowane po raz pierwszy w Polsce. Dzięki takiemu rozwiązaniu obiekt będzie ekologiczny, pasywny, a dodatkowo wyposażony w pompy ciepła,  fotowoltaikę, zbiorniki na deszczówkę, a zasilany będzie “zieloną energią” z Ostrowskiego Zakładu Ciepłowniczego.

- Jestem przekonana, że będzie to przedszkole nowoczesne, bardzo dobrze wyposażone oraz - co bardzo istotne - ekologiczne. Nowy obiekt stwarza nowe możliwości dla rozwoju i edukacji dzieci, które w pełni wykorzystamy - zaznacza Beata Kieliba, dyrektor Przedszkola nr 2 “Jarzębinka” w Ostrowie Wielkopolskim

Osiedle Zębców to dzielnica Ostrowa, która rozwija się w sposób niezwykle dynamiczny. Tutaj tych miejsc przedszkolnych i szkolnych zaczyna brakować. Realizowana przy ulicy Staroprzygodzkiej inwestycja to spełnienie oczekiwań mieszkańców naszego miasta.

- W obiekcie przy ulicy Staroprzygodzkiej jako pierwsze znajdą miejsce dzieci z Przedszkola nr 2, które mieści się w budynku Szkoły Podstawowej nr 6. Dzięki temu szkoła zyska dodatkową przestrzeń, którą będzie można zaadaptować na nowe sale lekcyjne - dodaje Sebastian Górski, zastępca prezydent Ostrowa Wielkopolskiego.

W nowym przedszkolu, poza salami z łazienkami, szatniami i magazynami znajdzie się również część administracyjno – socjalna z sekretariatem, pomieszczeniem dla logopedy i pokój pielęgniarski. Jeden z segmentów budynku przeznaczony zostanie na kuchnię, dzięki której przedszkolaki zjedzą przygotowane dla nich posiłki.

- Nie byłoby tej inwestycji bez współpracy z Europejskim Bankiem Inwestycyjnym. Nawiązaliśmy taką współpracę jako pierwsze miasto w Polsce poniżej 100 tysięcy mieszkańców. Budowa przedszkola przy ulicy Staroprzygodzkiej to jedno z wielu zadań realizowanych w ramach Wielkiego Programu Rozwoju Miasta do 2023 roku - podkreśla Mikołaj Kostka, zastępca prezydent Ostrowa Wielkopolskiego.

Zadanie jest finansowane ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego 2014-2021 oraz z budżetu państwa. Za realizację zadania odpowiada zwycięzca przetargu - konsorcjum ostrowskich firm NAT-BUD Zbigniewa Wargi oraz FHU. BIO-KLIM Adama Jańcika.

Data publikacji 25.11.2021, 12:47
Źródło informacji Ostrów Wielkopolski