Polityka i społeczeństwo

Konferencja podsumowująca kampanię „Solidarni z Libanem”

03.12.2021, 16:15aktualizacja: 03.12.2021, 16:15

PAP MediaRoom - kadr z filmu
Termin konferencji: 03.12.2021, godz. 11:00

Papieskie Stowarzyszenie Pomoc Kościołowi w Potrzebie oraz Fundacja Przyjaciel Misji wraz z Ministerstwem Obrony Narodowej i Wojskiem Polskim podsumowali pomoc z Polski dla cierpiącego Libanu.

Kraj ten znajduje się w kryzysie politycznym oraz ekonomicznym. Jest mnóstwo czynników, które generują problemy: trudna sytuacja gospodarcza, korupcja, pandemia, wojna w Syrii, ubiegłoroczny wybuch w Bejrucie, napływ uchodźców.

Z tegorocznej zbiórki przekazano do Libanu 500 tys. euro. Odbiorcami są rodziny ofiar wybuchu w Bejrucie oraz uchodźcy z Syrii i Iraku za pośrednictwem Fundacji Kościoła grecko-melchickiego ICARE w Libanie. Pomoc z Polski przyczyniła się do osiągnięcia trwałego celu, jakim jest pozostanie chrześcijan w Syrii, Iraku i Libanie, a także umocnienie tych wspólnot poprzez wspieranie w cierpieniu.

Źródło informacji: Stowarzyszenie Pomoc Kościołowi w Potrzebie

embeduj wideo