Nauka i technologie

Koło: MZWiK coraz bardziej ekologiczny

06.12.2021, 16:36aktualizacja: 06.12.2021, 16:39

Fot. UM Koło
Miejski Zakład Wodociągów i Kanalizacji Sp. z o.o. w Kole wzbogacił się o nowoczesny, ekologiczny pojazd do ciśnieniowego czyszczenia kanalizacji z zamkniętym obiegiem wody, który kosztował ok. 2,5 mln zł! Wóz pozwoli naszemu prężnie rozwijającemu się zakładowi utrzymać w doskonałym stanie system kanalizacyjny w mieście.

- Rozwój MZWiK-u napawa mnie dumą, spółka prowadzi obecnie największą i najdroższą inwestycję w Kole, jaką jest przebudowa oczyszczalni ścieków, a równocześnie angażuje się w rozwój zakładu powiększając tabor mechaniczny – powiedział Burmistrz Miasta Koła Krzysztof Witkowski. - Do MZWiK Sp. z o. o. przyjechał wczoraj nowo zakupiony pojazd specjalistyczny (typu WUKO) z zamkniętym obiegiem wody. Tak naprawdę to mała oczyszczalnia ścieków na kółkach. Gratuluję prezesowi Robertowi Gajdzie i całej załodze.

Jest czego gratulować, bowiem ta minioczyszczalnia na kółkach została wykonana przez wyłonioną w przetargu włoską firmę na indywidualne zamówienie MZWiK-u, jest zatem optymalnie dostosowana do potrzeb kolskiego systemu kanalizacyjnego. Kwota 2,5 mln zł była o ponad 900 tys. zł niższa od kolejnej oferty. - Odkąd spółka przejęła od miasta kanalizację deszczową, musi ją regularnie czyścić. Dotychczasowy wóz do tych zadań miał ponad 12 lat i był przestarzały technologicznie, niewydajny, a sam proces kosztowny. Sprowadziliśmy na zamówienie, po półrocznym dialogu technologicznym wykonanym przez naszych fachowców (i równie długiej procedurze wyłonienia wykonawcy), w pełni ekologiczny samochód, który wykona zadanie bez zjeżdżania do bazy i wymiany wody. Ponieważ UE wspiera działa ekologiczne, postaramy się pozyskać fundusze, które w części zrekompensowałyby poniesione koszty – powiedział prezes Robert Gajda.

O spółce można powiedzieć, że w ostatnich prawie 3 latach sukces goni sukces. Prezesowi Robertowi Gajdzie udało się pozytywnie zakończyć remont Stacji Uzdatniania Wody, rozpocząć rozbudowę oczyszczalni ścieków, wyposażać zakład w specjalistyczny sprzęt, poprawić warunki pracy załodze, zamontować fotowoltaikę. Wiele inwestycji wykonuje własna, wyspecjalizowana kadra, co sprzyja oszczędnościom. To tylko część realizowanych zadań. Teraz spółka kończy rozpoczętą inwestycję, już myśli o ekologicznym przetwarzaniu osadów i kolejnych instalacjach fotowoltaicznych.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 06.12.2021, 16:36