Polityka i społeczeństwo

PE zajmie się m.in. pomysłami na walkę z rakiem i bezpieczeństwem zabawek

08.12.2021, 13:15aktualizacja: 08.12.2021, 13:29

© European Union 2021 - Source : EP
Eurodeputowani zaproponują środki zwiększające bezpieczeństwo zabawek dla dzieci i przedstawią pomysły na usprawnienie walki UE z rakiem.

Bezpieczeństwo zabawek

W czwartek eurodeputowani z parlamentarnej Komisji Rynku Wewnętrznego i Ochrony Konsumentów zagłosują nad raportem z propozycjami, dzięki którym zabawki sprzedawane na rynku UE, w tym pochodzące z innych krajów, będą bardziej zrównoważone i bezpieczniejsze.

Walka z rakiem

Również w czwartek, europosłowie z Komisji Specjalnej ds. Walki z Rakiem przedstawią w głosowaniu swoje zalecenia dotyczące rozwoju strategii UE w tym zakresie. Skupią się na zwalczaniu nierówności w profilaktyce, leczeniu i przeżywalności w całej Europie i wezwą do większego wsparcia badań i innowacji oraz działań, dzięki którym leczenie stałoby się bardziej dostępne i przystępne cenowo.

Zbliżająca się prezydencja francuska w Radzie UE

Tego dnia przewodniczący PE David Sassoli i liderzy grup politycznych odwiedzą Paryż, aby spotkać się z członkami francuskiego rządu i parlamentu i omówić priorytety nadchodzącej sześciomiesięcznej prezydencji Francji w Radzie, która rozpocznie się 1 stycznia 2022 roku.

Migracja

Konferencja wysokiego szczebla w sprawie migracji i azylu, która odbędzie się w piątek, zajmie się obecną sytuacją i możliwymi środkami zaradczymi, w tym nowym paktem o migracji i azylu oraz partnerstwami migracyjnymi z krajami spoza UE. Spotkanie zorganizował Parlament Europejski oraz trzy ostatnie prezydencje w Radzie UE (Niemcy, Portugalia, Słowenia). Transmisja na żywo będzie dostępna online.

Nagroda Publiczności LUX dla najlepszego filmu – finaliści

Trzy filmy, które będą rywalizować o Nagrodę Publiczności LUX 2022 zostaną ogłoszone w sobotę podczas ceremonii wręczenia Europejskich Nagród Filmowych w Berlinie. Ta ogólnoeuropejska nagroda wspierająca europejskie kino jest przyznawana przez Parlament Europejski i European Film Academy, a zwycięzcę wybierają posłowie do PE i publiczność. Dowiedz się więcej o Nagrodzie Publiczności LUX 2021.

Źródło informacji: EuroPAP News

Materiał powstał w ramach projektu EuroPAP News, realizowanego przez Polską Agencję Prasową przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej za pośrednictwem dotacji Parlamentu Europejskiego

Data publikacji 08.12.2021, 13:15
Źródło informacji EuroPAP News