Polityka i społeczeństwo

MRiT: podczas wizyty wiceministra Grzegorza Piechowiaka w Dubaju podpisano istotne porozumienia gospodarcze (komunikat)

09.12.2021, 22:51aktualizacja: 10.12.2021, 09:28

- Ministerstwo Rozwoju i Technologii informuje:

Podpisanie bilateralnych umów gospodarczych z partnerami ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich, udział w Polsko-Arabskim Forum Gospodarczym i Dniu Polskim oraz liczne spotkania z przedsiębiorcami na Wystawie Światowej Expo 2020 – to główne punkty wizyty wiceministra rozwoju i technologii Grzegorza Piechowiaka na Expo w Dubaju.

- W Dubaju prezentujemy Polskę jako kraj, którego głównym zasobem są ludzie – kreatywni, wykształceni i przedsiębiorczy, potrafiący stawiać czoła wyzwaniom, które niesie przyszłość– podkreślił wiceminister rozwoju i technologii i pełnomocnik rządu ds. inwestycji zagranicznych Grzegorz Piechowiak.

I dodał: - W Wystawie Światowej Expo bierze udział ponad 2,5 tys. polskich firm. Promujemy tam Polskę jako wiarygodnego partnera handlowego i bezpieczną przystań dla inwestycji.

Wiceszef MRiT spotkał się z przedsiębiorcami z Polski oraz z państw Regionu Zatoki Perskiej, którzy brali udział w Polsko-Arabskim Forum Gospodarczym w Dubaju.

- Polscy przedsiębiorcy mają wiele do zaoferowania zagranicznym partnerom jeśli chodzi o nowoczesne technologie, np. w takich sektorach jak zielona energia, gospodarka cyfrowa czy bezpieczeństwo żywnościowe – zaznaczył wiceminister Grzegorz Piechowiak podczas inauguracji Forum.

Minister uczestniczył również w obchodach Dnia Polskiego na Wystawie Światowej Expo 2020, które odbyły się 7 grudnia w Pawilonie Polskim.

- To była znakomita okazja do promocji kultury oraz kreatywności i osiągnięć polskich firm, w szczególności z sektora MŚP. Od początku Wystawy Światowej Pawilon Polski odwiedziło już blisko 300 tys. osób z całego świata – podkreślił wiceszef MRiT.

Natomiast w Pawilonie Stanów Zjednoczonych spotkał się z komisarzem USA na Expo 2020 Robertem Clarkiem. Rozmowa dotyczyła dalszego rozwoju polsko-amerykańskiej współpracy gospodarczej, w szczególności inwestycyjnej.

Spotkania biznesowe

Wiceminister Grzegorz Piechowiak spotkał się z sekretarzem generalnym Międzynarodowej Rady Inwestorów ZEA Jamaral Saif Al Jarwanem oraz z ministrem stanu ds. handlu zagranicznego ZEA dr. Thanim Bin Ahmedem Al Zeyoudim. Rozmowy dotyczyły współpracy gospodarczej między naszymi państwami.

- Jesteśmy gotowi efektywnie współpracować z emirackimi partnerami w obszarze inwestycji. Dostrzegamy tu duży potencjał rozwojowy – podkreślił wiceszef MRiT.

Umowy dwustronne z partnerami z ZEA

Podczas wizyty w Dubaju przedstawiciele agencji rządowych, których prace nadzoruje Ministerstwo Rozwoju i Technologii, podpisali porozumienia dwustronne o współpracy ze swoimi odpowiednikami ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Są to:

- Polska Agencja Inwestycji i Handlu (PAIH) z Dubai Multi Commodieties Centre i Dubai Global Connect,

- Korporacja Ubezpieczeń Kredytów Eksportowych (KUKE) z Etihad Credit Insurance.

Natomiast Krajowa Izba Gospodarcza (KIG) odnowiła porozumienie z 2009 roku z Federacją Izb Przemysłowo-Handlowych ZEA. Obie organizacje powołały również Emiracko-Polską Radę Biznesu, która będzie zrzeszać firmy, organizacje i instytucje z obu krajów zainteresowane realizacją wspólnych projektów w Zjednoczonych Emiratach Arabskich oraz w Polsce.

Pół roku na Expo

Wystawa Światowa Expo w Dubaju rozpoczęła się 1 października 2021 r. i potrwa do 31 marca 2022 r. To najważniejsze gospodarcze wydarzenie na świecie, które odbywa się w czasie pandemii.

Szacujemy, że w ciągu 182 dni trwania Expo 2020 wystawę odwiedzi 18 milionów osób, które złożą 25 milionów wizyt: od delegacji państwowych na najwyższym szczeblu, przez przedstawicielu biznesu, aż po turystów i mieszkańców Dubaju. W najbardziej prestiżowym wydarzeniu na świecie weźmie udział 200 państw i organizacji – wśród nich Polska.

kom/ewes/

Data publikacji 09.12.2021, 22:51