ADIUVO INVESTMENTS SA (39/2021) Aktualizacja informacji nt. umowy publiczno-prywatnego wsparcia komercjalizacji rezultatów projektów badawczych i rozwojowych z udziałem NCBiR

14.12.2021, 18:07aktualizacja: 14.12.2021, 18:09

Raport bieżący 39/2021

Zarząd Adiuvo Investments S.A. [Spółka, Emitent] informuje o zawarciu w dniu 13 grudnia 2021 roku aneksu do umowy z dnia 26 czerwca 2014 r. dot. publiczno - prywatnego wsparcia komercjalizacji wyników projektów badawczych i rozwojowych [Umowa] z udziałem funduszy kapitałowych w ramach projektu pilotażowego BRIdge VC prowadzonego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju NCBR [NCBiR].

Umowa z udziałem m.in. NCBiR oraz spółki zależnej od Emitenta tj. Adiuvo Management sp. z o. o. została opisana w prospekcie emisyjnym Spółki zatwierdzonym we wrześniu 2015 r.

Aneks do Umowy wprowadza zmiany zasad rozliczania przychodów programu BRIdge VC [opisane w ww. prospekcie emisyjnym na str. 159] w ten sposób, że dodaje do rozliczenia stron Umowy tzw. opłatę za zarządzanie, która obejmuje wszelkie koszty i wydatki poniesione przez fundusz Joint Polish Investment Fund CV. z siedzibą w Holandii oraz spółkę zarządzającą [podmiot powiązany z Emitentem powołany w celu realizacji Umowy]. Rozliczenie sfinansowanej przez inwestorów prywatnych oraz NCBiR opłaty za zarządzanie będzie przysługiwało w trzeciej kolejności, tj. po zwrocie w pierwszej kolejności wszelkich kwot wniesionych przez inwestorów prywatnych do Funduszu w celu finansowania inwestycji we wszystkie spółki portfelowe, a w drugiej kolejności po zwrocie środków zaangażowanych przez NCBiR jako kapitał zwrotny. Z kolei w czwartej kolejności pozostałe przychody z projektu BRIdge VC zostaną podzielone między NCBiR [10%], inwestorów prywatnych [70%] i podmiot zarządzający [20%].

Hierarchia rozliczeń przychodów programu BRIdge VC ustanowiona zgodnie z zawartym aneksem oznacza, że wcześniejsze poziomy rozliczeń mają pierwszeństwo w przypadku braku wystarczających środków na przystąpienie do dalszych poziomów rozliczeń.

Poza powyższym aneks do Umowy nie wprowadził innych istotnych zmian do Umowy.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz