MI: Rusza przetarg na przygraniczny odcinek szlaku Via Carpatia (komunikat)

15.12.2021, 20:02aktualizacja: 15.12.2021, 20:03

- Ministerstwo Infrastruktury informuje:

Rusza przetarg na przygraniczny odcinek szlaku Via Carpatia

15 grudnia 2021 r. został ogłoszony przetarg na zaprojektowanie i budowę odcinka drogi ekspresowej S19 Dukla - Barwinek (granica państwa ze Słowacją).

- Zbliżamy się do zrealizowania całego szlaku Via Carpatia na terenie Polski. Ogłoszony dziś przetarg to kolejny krok do spełnienia marzeń mieszkańców Podkarpacia i kierowców podróżujących na kierunku północ-południe. Via Carpatia, której osią jest droga ekspresowa S19, jest bardzo ważną trasą dla transportu międzynarodowego i priorytetową inwestycją dla polskiego rządu. Wiele odcinków S19 jest na końcowym etapie realizacji i już niebawem będziemy mogli nimi pojechać - powiedział minister infrastruktury Andrzej Adamczyk.

Minister Infrastruktury przypomniał, że inicjatorem powstania szlaku Via Carpatia, łączącego północną i południową część Unii Europejskiej wzdłuż jej wschodniej granicy, był prezydent Lech Kaczyński.

- Nowoczesna i bezpieczna droga ekspresowa S19 jest potrzebna całej Polsce Wschodniej. Będzie swoistym motorem napędzającym gospodarkę zarówno Podkarpacia, jak innych regionów, przez które będzie przebiegać - powiedział wiceminister infrastruktury Rafał Weber.

Zakres inwestycji obejmuje budowę 18,2 km odcinka drogi ekspresowej o przekroju dwujezdniowym, po dwa pasy ruchu w obu kierunkach, z zatokami awaryjnymi. W ramach zadania, w miejscu połączenia S19 z istniejącą DK19, wybudowany zostanie węzeł drogowy Barwinek.

Wybudowane zostaną także obiekty inżynierskie. W ciągu trasy głównej będzie to 15 estakad (najdłuższa o długości ponad 1 km), dziesięć mostów, sześć wiaduktów drogowych, sześć przejść dla zwierząt oraz inne obiekty w ciągach dodatkowych jezdni. Droga zostanie wyposażona w urządzenia BRD i ochrony środowiska. Przebudowane zostaną drogi poprzeczne, a także infrastruktura techniczna oraz cieki wodne i urządzenia melioracyjne. W ramach inwestycji zaplanowano cztery miejsca do kontroli i ważenia pojazdów.

Odcinek drogi ekspresowej S19 Dukla - Barwinek będzie przebiegał przez teren o skomplikowanej budowie geologicznej i różnorodnym ukształtowaniu, przechodząc na przemian przez wzniesienia i doliny, które w przeważającej części są głębokimi jarami z płynącymi na ich dnie ciekami wodnymi. Już na etapie opracowania Koncepcji programowej wykonano w szczegółowe badania geofizyczne oraz prowadzono monitoring osuwisk.

Via Carpatia

Droga ekspresowa S19 to element międzynarodowego szlaku Via Carpatia, łączącego Europę Północną i Południową. W Polsce trasa ta będzie miała ponad 700 km długości i przebiegać będzie przez województwa podlaskie, mazowieckie, lubelskie i podkarpackie.

Na Podkarpaciu trasa będzie miała prawie 170 km długości. Dzięki realizacji S19 Rzeszów zyska połączenie drogą ekspresową z Lublinem, Białymstokiem i Warszawą (poprzez S17).

kom/ mk/

Data publikacji 15.12.2021, 20:02