PKO Bank Polski kontynuuje obsługę budżetu Województwa Mazowieckiego

16.12.2021, 11:48aktualizacja: 16.12.2021, 11:50

PKO BP
PKO BP podpisał umowę na kontynuację kompleksowej obsługi budżetu Województwa Mazowieckiego i 45 podległych mu jednostek organizacyjnych. Bank prowadzi również obsługę budżetów 286 samorządów, w tym siedmiu województw i dziewięciu miast wojewódzkich, a udział PKO BP w rynku w zakresie organizacji emisji obligacji komunalnych wynosi ok. 40 proc.

PKO Bank Polski poinformował, że przez kolejne 2 lata będzie prowadził rachunki bankowe największego województwa w Polsce.

"Jako lider rynku sektora bankowego w Polsce cieszymy się niesłabnącym zaufaniem samorządów. PKO Bank Polski prowadzi obsługę budżetów 286 samorządów, w tym siedmiu województw i dziewięciu miast wojewódzkich, którym zapewniamy profesjonalną obsługę w pełnym zakresie nowoczesnych usług finansowych. Jesteśmy także liderem rynku w zakresie organizacji emisji obligacji komunalnych – nasz udział w rynku wynosi ok. 40 proc." – podkreśliła wiceprezes PKO BP, kierująca pracami zarządu Iwona Duda.

Jak ocenił wiceprezes Zarządu PKO Banku Polskiego nadzorujący Obszar Bankowości Korporacyjnej i Inwestycyjnej Marcin Eckert, "wieloletnia współpraca z Województwem Mazowieckim jest dowodem na to, że PKO Bank Polski jest sprawdzonym partnerem finansowym dla samorządów".

"PKO Bank Polski jest kluczowym partnerem finansowym dla strategicznych samorządowych grup kapitałowych i jest liderem na rynku pod względem finansowania projektów infrastrukturalnych. Bank od wielu lat wspiera samorządy wszystkich szczebli w finansowaniu inwestycji, które mają bezpośrednie przełożenie na jakość życia mieszkańców" - dodał Eckert.

Skarbnik Województwa Mazowieckiego Marek Miesztalski ocenił, że "PKO Bank Polski wykonuje swoje usługi profesjonalnie i bez jakichkolwiek zastrzeżeń".

"Na bieżąco realizuje wszystkie postanowienia umowy oraz monitoruje procesy zachodzące na rachunkach bankowych. Bardzo cenimy współpracę z życzliwą i przygotowaną merytorycznie kadrą banku. Ważne jest także indywidualne podejście do klienta" - powiedział Miesztalski.

PKO Bank Polski współpracuje z samorządami zarówno w zakresie finansowania, jak i obsługi depozytowo-transakcyjnej. Doświadczony zespół doradców bankowych na terenie całej Polski jest odpowiedzią PKO Banku Polskiego na wymagania samorządów wszystkich szczebli i tych największych – województw i miast wojewódzkich, jak i mniejszych - powiatów, gmin miejskich i wiejskich.

PKO BP wyjaśnił, że w ramach obsługi bankowej Województwa Mazowieckiego będzie świadczył "pełen wachlarz usług i produktów z zakresu bankowości transakcyjnej", w tym m.in. prowadzenie rachunków bankowych, udostępnienie systemu bankowości internetowej iPKO, wydanie i obsługę kart płatniczych.

PKO Bank Polski jest liderem polskiego sektora bankowego, a jego aktywa wynoszą ponad 400 mld zł. Obsługuje 11 milionów klientów indywidualnych, ponad 500 tys. polskich firm, a także budżety 286 samorządów, w tym województw i miast wojewódzkich.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE